НОВИНИ

Ново правителство или поредни избори? Повечето партии са готови да приемат третия мандат

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:37, 12.07.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Всяка от партиите от управляващата коалиция - БСП и "Демократична България", както и напусналите от "Има такъв народ" са готови да вземат мандата и да опитат да избегнат предсрочни избори.

Според тях има какво да се каже при президента и коментираха, че ако се стигне до избори, то посоченият от държавния глава срок в началото на месец октомври е добър.

След като още миналата седмица след като не успя да се сформира правителство с първия мандат на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" заявиха, че ако третият мандат бъде връчен на тях от президента, те ще направят всичко възможно да направят правителство - днес те препотвърдиха това си намерение. В същото време от "Има такъв народ" също казаха, че ако те бъдат избрани за третия мандат от президента, ще опитат да направят правителство.

От "Продължаваме промяната" обаче са категорични, че няма да седнат на масата на преговорите с партия като "Има такъв народ". Всички формации са убедени, че консултациите при президента ще бъдат ефективни, ако се намери рамка за следващи разговори.

От "Продължаваме промяната" очакват на тези консултации да видят кого ще предпочете държавният глава за връчването на третия мандат, след като ГЕРБ обеща да върне втория.

"Ние, разбира се, можем да разговаряме с "Демократична България" и БСП. Силата, с която не можем да разговаряме, е "Има такъв народ", защото те доказаха като партия, че са един непредвидим и също деструктивен партньор. Те провалиха три парламента, така че като парламентарна група не очакваме да водим преговори с тях. Това, което можем да направим, е естествено около програмата, която разработихме миналата седмица. Да говорим за конкретни мерки и за конкретни срокове", коментира Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Ако не се стигне до кабинет ПП са готови за избори и намират началото на октомври за добро време за избори.

"Реалистично е началото на октомври. Избягваме периода с отпуските, така може да се каже, че можем да разчитаме на добро явяване на изборите", каза Гюров.

В "Денят започва" Кристиан Вигенин от БСП коментира ,че сега е време всеки и особено политическите лидери да поемат глътка въздух ,за да осмислят къде се намират и да намерят нужната мъдрост в следващите дни.

"Най-лесно е да кажем - отиваме на избори. По-трудно е да формулираме приоритетите пред България. Кое е важно за хората през следващите месеци? И може би все пак да се опитаме да го реализираме без да за 4 път за година и половина да караме хората да гласуват."

Според Вигенин не всичко е изгубено.

"Аз смятам, че коалицията която управляваше до момента ,може да продължи да го прави с ясни ангажименти, ясно разписани ,така както направихме този опит с мандата на ПП ,една доста конкретна управленска програма в рамките на следващите 6 месеца."

От "Демократична България" определят хода на президента да свика консултации като разумен.

"Това, от което искаме да предпазим страната, е нова поредица от избори, която според нас ще се случи неминуемо след следващите такива и точно поради тази причина искаме да сме сигурно, че сме направили всичко възможно да съставим правителство в рамките на разумното. Разбира се, между партии от настоящата управляваща коалиция", заяви Ивайло Мирчев в "Денят започва".

"Демократична България" одобряват срока на президента, ако се стигне до избори.

"Доста разумно от гледна точка на това, че другата опция беше за септември, когато голямата част от хората все още са на море. Хубаво е максимално много българи да гласуват и октомври е добър вариант", коментира Мирчев.

"Има такъв народ" намира консултациите за полезни. Искат да се намери решение в името на обществото, което според тях не иска избори.

"Ние сме готови да разговаряме с "Продължаваме промяната", независимо от мненията на техните лидери, както и да разговаряме и с БСП и "Демократична България". Не виждам нищо лошо. Другия вариант, разбира се, е да ходим на избори. Ние от избори не се притесняваме, но важното е да видим кое е по-правилното за обществото. За нас по-правилният вариант е да не се ходи на избори, за да се опитаме да измъкнем България от тази криза", каза Станислав Балабанов.

ГЕРБ отказаха коментар по думите на президента. Припомниха изказването на лидера си от вчера, че ще върнат мандата и няма да подкрепят никакъв вариант на правителство.

"Нашите виждания по въпроса - бързи избори и ще има друга политическа ситуация и тогава слагаме на масата принципите", заяви Бойко Борисов.

Кога ще е моментът за връчването на втори и трети мандат предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националната гвардейска част отбелязва своя празник (Снимки)
Националната гвардейска част отбелязва своя празник (Снимки)
Кой кара тротинетка с над 100 км/ч по магистрала "Хемус"?
Кой кара тротинетка с над 100 км/ч по магистрала "Хемус"?