НОВИНИ

СДСМ даде зелена светлина на френското предложение за начало на преговорите за членство в ЕС

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:33, 12.07.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ключов момент на Северна Македония предстои в четвъртък. Тогава парламентът ще обсъди френското предложение за деблокиране на преговорите с Евросъюза. Предложение, което предизвика протести и агресия в Скопие, които са подкрепяни от опозицията. Управляващият Социалдемократически съюз, естествено, подкрепи френското предложение. От опозиционния ВМРО-ДПМНЕ призоваха депутати от управляващата коалиция да гласуват по съвест. И обещаха, че ако това се случи, те ще се откажат от идеята за предсрочни парламентарни избори.

От нашите пратеници: Гласът на хората с българско самосъзнание в Северна Македония

Очаквано - управляващите от Социалдемократически съюз дадоха зелена светлина на преговорната рамка, предложена от ЕС.

"Анализирахме модифицираното френско предложение и заложените в него характеристики, и всичко в него - както казахме и преди, гарантира македонския език, македонската идентичност, нашата държавност и всичко, което е от съществено значение за нашия европейски път. И решихме, че страната ни трябва да остане на своя европейски път и бъде част от европейското семейство", каза Дарко Каевски, говорител на СДСМ.

От формацията изразиха надежда, че предложението ще получи подкрепа и от останалите парламентарни представени партии. Няколко часа по-късно към депутатите от управляващата партия в Република Северна Македония се обърна опозиционният лидер Християн Мицкоски.

"Депутати от СДСМ, призовавам ви да не се поддавате на натиска на правителството и да действате изключително според съвестта си. Бъдете достойни, уважаеми народни представители от СДСМ и не се поддавайте на натиск от представители на вашата партия, които заемат ръководни позиции. Искам да се знае едно - моята цел не е да се боря само за власт, а преди всичко да защитя държавните и национални интереси чрез отхвърляне на вреден за Македония процес", заяви Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски добави, че няма да иска предсрочни избори и ще подкрепи „оцеляването на това правителство, за да не бъде изнудвана и унижавана Македония". За днес е обявен поредният протест, организиран от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", които смятат, че т.нар. френско предложение е "българизация и асимилация" на страната. Във връзка с демонстрациите от последните дни и многобройните прояви и лозунги, насочени срещу България, българското Министерството на външните работи е изпратило нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония. В нея се изразява дълбока загриженост от случващото се в македонската столица, "което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави", се казва в посланието на министерството. В Скопие обаче се убедени, че протестите ще продължат.

"Протестите ще продължат. Всички чакат сесията на парламента, на която ще се реши какво ще се прави с френското предложение", каза Огнен Цанацаревич, журналист.

А какво се случва сега с отношенията между Скопие и София.

"Мисля, че отношенията са най-лошите от 70 - 80 години насам. И няма да става по-добре. Тези отношения са закопани не на 2, на 4 метра под земята. И най-големите оптимисти - и при вас, и при нас - вдигнаха ръце и не мислят, че ще има промяна в отношенията в близко бъдеще", заяви Огнен Цанацаревич.

Кога ще бъде заседанието, на което ще се гледа предложената преговорна рамка, все още не е ясно. Известно е, че по процедура, гласуването става с обикновено мнозинство, каквото би могло да бъде получено с гласовете на СДСМ, коалиционния й партньор Демократичният съюз за интеграция, и по-малките албански партии, които вече се обявиха "За".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР: Природният газ поскъпва с 32%
КЕВР: Природният газ поскъпва с 32%
Сестри Стоеви загубиха на старта в Сингапур
Сестри Стоеви загубиха на старта в Сингапур