НОВИНИ

Лорер в Брюксел: България рискува да загуби 2,5 милиарда евро до края на годината

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:17, 12.07.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Има реална опасност България да загуби плащането за тази година по плана за възстановяване на стойност 2,5 милиарда евро, ако не приеме необходимите законодателни промени.

Това предупреди в Брюксел министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел.

Лорер каза, че Вестагер се вълнува изключително много от напредъка на България по отношение на правовата държава и реформите, свързани със съдебната система и обществени поръчки. Според него Еврокомисията не взима страна по вътрешнополитическата ситуация, но Вестагер е изразила увереност, че България или ще формира правителство в рамките на този парламент, или ще успее да го сформира максимално бързо след изборите, за да може да направи необходимите реформи и да се възползва от европейските средства. Министърът в оставка не очаква изненади в доклада за правосъдие, който Европейската комисия ще представи утре.

“Реформите в КПКОНПИ, реформите в обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а са задължителни по график, месец по месец, как трябва да се случват. В Европейската комисия са съвършено наясно с това и са изключително доволни, че България предприема активни стъпки това да се случи”.

Плащането е 2 милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, подчерта министърът.

"За мен въпрос на изключителна политическа безотговорност на опозицията - ГЕРБ, ДПС, ИТН, които свалиха правителството в един такъв момент, защото не бяха доволни от бюджетното разпределение. На практика това се оказа причината, защото икономическите аргументи не бяха реални. След това изключително безотговорно поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, така че да се сформира отново правителство и да не губим парламентарно време. Ако няма такова, каквото третият мандатоносител ще трябва да намери и укрепи, въпросът е има ли начин, както президентът предложи да се удържи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети."

Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема, но планът изисква приемането на много закони по график, т.е. ние ще си решим първата стъпка, но тепърва трябва да се приемат закони - през октомври, ноември, декември, март, уточни министърът на иновациите и растежа в оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 9100 проверки от началото на спецакцията за шофиране след употреба на алкохол и наркотици
Над 9100 проверки от началото на спецакцията за шофиране след употреба на алкохол и наркотици
Родри удължи договора си с Манчестър Сити
Родри удължи договора си с Манчестър Сити