НОВИНИ

КЕВР: Природният газ поскъпва с 32%

Николай Минков
от Николай Минков
17:49, 12.07.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Природният газ поскъпва с 32% със задна дата от 1 юли, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание.

Едва 5 минути продължи откритото заседание в КЕВР, на което трябваше да бъде обсъдено поисканото увеличение от "Булгаргаз" на синьото гориво със задна дата от 1 юли с 32% или 186 лв. за мегаватчас. Шефът на регулатора обясни, че това се налага заради усложнената международна пазарна обстановка, произтичаща от войната в Украйна и нарушените доставки към стария континент.

Шефът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов не участва в заседанието. По Скайп се включи само началникът на правната дирекция Анжела Славова, която не мотивира предложението за исканото увеличение, като обясни, че всички причини са изложени в доклада за КЕВР. Наложи се председателят на регулаторът да обяснява.

"Цените ще продължават нагоре дотогава, докато има война и дотогава, докато Русия използва доставките на енергия като оръжие за натиск", заяви Станислав Тодоров, председател на КЕВР.

Тодоров обясни механизма на формиране на цената.

"Изключително е сложна обстановката в цяла Европа с доставките на газ. Както виждате, Германия вече намалява и потреблението както за промишлените, така и за битовите потребители. Добрата новина е, че ние ще имаме газ през месец юли. Цената на газа е формирана от множество източници. Никога досега "Булгаргаз" не е имал много доставчици на газ. Това е цената средно претеглена, умножена по единичните цени и количествата от всеки един доставчик", заяви Станислав Тодоров.

Николай Жеков е управител на фирма, която прави сладка и конфитюри по иновативна технология в пловдивското село Стряма. 70% от продукцията е за експорт. В производството се използва газ, който за момента е без алтернатива като енергоизточник. Последната фактура на фирмата е за над 30 000 лева, а новата сметка след увеличението се очертава да бъде много по-солена. Бизнесменът пресмята, че един мегават вече му струва 206 лева, и че за година и половина цената на газа у нас е скочила над 7 пъти.

"За 30 години това ни се случва за първи път. В България смятам, че е най-високата цена на газта до ден днешен от цяла Европа. Ние не сме конкурентни като производители, като износители и ако няма решение в момента да се намали поне наполовина цената на газта, това ще предизвика фалити на много предприятия в България", заяви Николай Жеков управител на фирма за сладка и конфитюри.

По повод изнесената миналата седмица в парламента информация, че Чирен е запълнен едва на 35%, шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране заяви, че най-важната задача е запълването на хранилището преди зимата.

"Аз лично считам, е дълг както на "Булгартрансгаз", така и на всички газови дружества, които са закупили капацитет да го използват в Чирен и да запълнят хранилището на 80%. Ще проведем разговори както с "Булгаргаз", така и с "Булгартрансгаз", за да видим какви административни стъпки, които комисията може да предприеме, така че да осигурим това задължение", заяви Станислав Тодоров.

В следващите месеци КЕВР ще трябва да реши и дали да повиши цената на парното от новия отоплителен сезон заради поредното поскъпване на газта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед разгроми Ливърпул в Банкок
Манчестър Юнайтед разгроми Ливърпул в Банкок
СДСМ даде зелена светлина на френското предложение за начало на преговорите за членство в ЕС
СДСМ даде зелена светлина на френското предложение за начало на преговорите за членство в ЕС