Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проучване на КНСБ: С колко поевтиня хлябът след въвеждането на нулев ДДС?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:15, 12.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на хляба след отпадането на ДДС намаляват, но не с 20%, колкото е размерът на данъка.

Според проучване на КНСБ за белия хляб - намалението в големите вериги е около 2%, в малките 0,5 на сто. За хляб "Добруджа" спадът при големите търговци е малко над 5 процента, а при малките е 2,4 на сто. За типовия хляб имаме почти нищожно намаление от 0,2% и то само при големите вериги. Най-голямото намаление е при пълнозърнестия хляб, където спадът е над 6%.

В крайния вариант на гласуваната актуализация на бюджета беше прието ДДС да падне за всички видове хляб, както и за брашното. И въпреки че отпадна идеята разпоредбите да важат само за някои варианти на насъщния, намалението за крайния потребител отново не е едно и също. Като разлика има не само при различните видове хляб:

"Прави впечатление, че дори и в големите търговски обекти не с еднаква степен е намалението на цената на хляба. В повечето е около 10 - 15%, но има и такива, които се задържат. Наблюдаваме и случаи, в които има 20% намаление", коментира Виолета Иванова, КНСБ.

Намалението зависи от оборота, режийните разходи на съответния търговец или производител, а за по-малките играчи на пазара е необходима и допълнителна разяснителна кампания, отчитат от КНСБ. Един от големите производители у нас вече свалил цената със средно 20 - 25 стотинки, в зависимост от вида и грамажа му:

"За жалост, бихме желали да задържим тази цена на хляба, но с такова увеличение на газа, няма да можем. Конкретна сметка не можем да направим, тъй като не само цената на газа, ред други суровини с по-висока или с по-ниска стойност при ценообразуването също търпят постоянна промяна. За жалост обаче, тя никога не е надолу", каза Димитър Петров, изпълнителен директор на хлебозавода в Белослав

И докато големите производители се чудят като да запазят по-ниските цени, за малките те все още са непостижими:

"Нашата цена няма да падне причините - първо че е ниска и по-добре стои спрямо конкуренцията. Другата причина - ние сме малка фурна, произвеждаме около 500 - 600 до 700 хляба", обясни Велика Славова, председател на земеделска кооперация, село Професор Иширково.

Според данните, събрани от КНСБ, се очаква масово понижение на цените на хляба тази седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са цените на хляба в съседните страни?
Какви са цените на хляба в съседните страни?
МЗ предлага личните лекари отново да издават направления за безплатни ковид тестове
МЗ предлага личните лекари отново да издават направления за безплатни ковид тестове