НОВИНИ

МЗ предлага личните лекари отново да издават направления за безплатни ковид тестове

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:10, 12.07.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Още
Снимка:
Слушай новината

Ръст на заразените с COVID-19 за последното денонощие и още зони с жълт код за зараза. Всичко това повдига отново въпроса - ще бъдат ли въведени нови ограничителни мерки. Ето и данните - 10 области в страната вече са с над 100 заразени на 100 000 души. В жълто вече са и Пловдив, и Разград.

Здравното министерство предложи личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид.

Статистиката, която всекидневно публикуваме на нашия сайт, събрана на едно място показва съвсем очевиден ръст на заразата. Пет пъти повече заразени от предното денонощие. Повече и от най-голямото число за миналата седмица. Експертите казват, че бързо ще стигнем до пик на заразата и бавно ще слизаме от него. Някакви допълнителни мерки на този етап няма. Картата на ковид, която здравното министерство използва, за да реши дали да затяга мерките, показва, че до пет дни още два региона - най-общо казано цяла Източна България, ще влезе в Етап 1 на заразата. В този етап започват мерките, образователните институции например трябва да тестват веднъж седмично педагогическия и непедагогически в персонал, всякакви посещения в музеи и други институции, екскурзии и зелени училища се отменят.

Нещо за което говорим още от миналата седмица е скритата заболеваемост. Много хора не са отчетени в статистиката, тъй като не си правят тестове в лаборатория. Една от причините е, че на личните лекари беше отнето правото да дават направления за тест за ковид.

Поглеждаме в тетрадката на лаборатория във Варна.

"Всички червени са положителни. А това е 11 юни - всички са отрицателни. Става въпрос за антигенни тестове. Разликата е очевидна", каза д-р Снежан Снегаров, управител на лаборатория във Варна.

Нито един от тези бързи тестове не е назначен от лични лекари. Защото те нямат право, въпреки че искат. А пулмолозите, които имат такова право, имат и ограничение.

"Ако те назначат PCR изследване е за сметка на техния регулативен стандарт, те се самоограничават, тъй като той е лимитиран и няма да им останат изследвания за другата им основна работа", каза д-р Снежан Снегаров.

Но дори това не е основният проблем за пулмолозите. Тях повече ги притеснява, че един човек със симптоми трябва да обикаля от кабинет до кабинет и да чака свободен час при специалист, който да го прати на тест.

"Може личният лекар да го изпрати с направление, той да не може да отиде веднага на пулмолог, а след няколко дни, там да отиде - пулмологът да прецени, че трябва тест за ковид, да го насочи, това да стане евентуално на другия ден, евентуално да се види на по-следващия ден, че вече е положителен, да се насрочат и други изследвания - това означава неминуемо влошаване", каза Петър Чипев, пулмолог.

Темата вече има продължение - здравното министерство препоръча от сегашния бюджет на Здравната каса да се заделят пари за бързи тестове, които личните лекари да назначават.

"Това е една крайно наложителна мярка от спешен порядък. Въобще грешка беше да бъде отнемано това право", отбеляза д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

Бързо отнетото право ще се възстановява по-бавно. Тепърва предстоят преговори в Здравната каса и Лекарския съюз и няма поставен срок нито за срещите, нито за решението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване на КНСБ: С колко поевтиня хлябът след въвеждането на нулев ДДС?
Проучване на КНСБ: С колко поевтиня хлябът след въвеждането на нулев ДДС?
Проф. Александрова: Коронавирусът ще остане с нас и трябва да сме готови да живеем с него
Проф. Александрова: Коронавирусът ще остане с нас и трябва да сме готови да живеем с него