НОВИНИ

НАСА публикува още снимки, направени от телескопа "Джеймс Уеб"

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:30, 12.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Американската космическа агенция показа първото изображение от новия си телескоп "Джеймс Уеб", което ни връща в зората на нашата Вселена. С това впечатляващо начало уникалният апарат започва своята мисия да изследва развитието на галактики и звезди, далечни светове в космоса около нас.

Първата инфрачервена снимка от телескопа "Джеймс Уеб" разкрива хиляди звезди и големи галактики. На нея се вижда "най-старата документирана светлина в историята на вселената", каза развълнуван президентът Джо Байдън, който участва в представянето.

"Това е нов прозорец към историята на нашата Вселена. И днес ние ще зърнем първата светлина, която е блеснала през този прозорец: светлина от други светове, обикалящи около звезди далеч отвъд нашата. Това е изумително за мен", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Най-качествената снимка на космоса, правена досега, показва галактически куп, зад който се вижда светлина от много по-отдалечени във времето галактики.

"Светлината, която виждате на едно от онези петънца, е пътувала над 13 млрд. години. Ще отидем и още по-назад, това е само първото изображение. Те са от преди 13 и половина милиарда години и тъй като Вселената е на около 13,8 млрд. години, това е почти началото", обясни Бил Нелсън, директор на НАСА.

По-късно днес НАСА показа още снимки от телескопа "Уеб".

Най-скъпата и сложна астрономическа обсерватория, изпращана някога в космоса, бе създадена от аерокосмическия гигант "Нортроп Груман" в партньорство с Европейската и Канадската космически агенции. Очаква се да покаже най-древната картина, виждана някога от човечеството, и да разкрие тайни за раждането на нашата Вселена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС обяви съдийските наряди за втория кръг в Първа лига
БФС обяви съдийските наряди за втория кръг в Първа лига
На Балканите Лудогорец е рекордьор по изиграни мачове в Европа
На Балканите Лудогорец е рекордьор по изиграни мачове в Европа