НОВИНИ

Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари

bnt avatar logo
от БНТ
07:11, 13.07.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Здравното министерство предложи личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид. Темата пред "Денят започва" коментира пулмологът д-р София Ангелова, която също се обяви за това предложение.

"Острите заболявания и острите респираторни инфекции трябват да бъдат ограничени. Затова най-доброто нещо е пациентът да отиде при своя личен лекар, той да го насочи към PCR, да се установи дали става въпрос за ковид, грип или друга респираторна инфекция. По време на лечението, ако срещне затруднения, тогава да търси помощта на специалист", обясни тя.

Пулмолозите са малко на брой, при тях пациентите идват със записани часове. При тях идват и пациенти с астма, туберкулоза и други белодробни заболявания, подчерта лекарят.

"Смесването на потоците е недопустимо и мисля, че връщането на PCR тестовете към личните лекари е изключително важно и ще даде спокойствие. В противен случай ще се създаде хаос в здравната система и доболничната помощ", заяви д-р Ангелова.

По думите ѝ маските са важни като мярка, а противоепидемичните мерки срещу ковид помагат за ограничаване на други респираторни заболявания.

"Трябва да преценим кога трябва да се носят маски. Определено разчитам, че вариантите на Омикрон са още по-заразни, т.е. вероятността човек да се разболее е още по-голяма, когато е затворено помещение и когато има струпване на хора", заяви пулмологът.

Според д-р Ангелова лекарските кабинети са едно то местата, на които носенето на маски трябва да е задължително.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн със златен медал на обръч на Световните игри в САЩ
Боряна Калейн със златен медал на обръч на Световните игри в САЩ
Жители на две асеновградски села излизат на протест заради недовършен пътен ремонт
Жители на две асеновградски села излизат на протест заради недовършен пътен ремонт