НОВИНИ

Прокуратурата повдигна обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов

прокуратурата повдигна обвинение директора гдбоп калин стоянов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 23.12.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов вече е обвиняем. От Софийската районна прокуратура са му изпратили призовка за предявяване на обвинение за натиск над прокурори.

Скандалът между държавното обвинение и МВР избухна на 11 декември. Тогава прокурори от Софийската градска прокуратура съобщиха, че шефът на ГДБОП ги е притискал да приемат условията на адвоката на обвиняемия за изтеглените 53 милиона лева за строежа на магистрала "Хемус".

Защитата на Борислав Колев настоявала да не се протестира определения му от съда "домашен арест" и да се разреши на Колев да напуска страната. От прокуратурата твърдят, че след отказ от страна на прокурора, Калин Стоянов й заявил, че ще и бъде търсена отговорност от обществото.

От МВР съобщиха, че няма да коментират съобщението на Софийска районна прокуратура, свързано с образувано досъдебно производство. Уточнява се, че към момента директорът на ГД "Борба с организираната престъпност" не е разпитван по случая и не е получавал никакви официални документи.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

На 11.12.2021 г. след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването – престъпление по чл.289, вр. чл. 18, ал.1 от НК.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане навсестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната.

Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

На 23.12.2021 г. с постановление на наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура в качеството на обвиняем е привлечен Калин Стоянов, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда си връща двама футболисти
Арда си връща двама футболисти
Намаленият ДДС на 9% остава до края на следващата година, реши НС
Намаленият ДДС на 9% остава до края на следващата година, реши НС