НОВИНИ

Прокуратурата проверява имало ли е фиктивни почивки за ученици

прокуратурата проверява имало фиктивни почивки ученици
bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 18.10.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите с данни за извършено престъпление от общ характер, във връзка с източени близо 8 милиона лева в схема за фиктивни почивки за ученици. Те са организирани от държавното дружество "Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката.

Според публикацията нередностите са установени от поредица проверки на просветното министерство през последните 4 месеца. Констатирано е, че при стартиране изпълнението на сключен договор между Министерството на образованието и науката и търговското дружество, дружеството е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лв. В единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на търговското дружество на Министерството на образованието и науката, за които министерството би трябвало да преведе само 186 293 лв.

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващият прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка в хода, на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозни проблеми за Анчелоти преди Шахтьор (Донецк)
Сериозни проблеми за Анчелоти преди Шахтьор (Донецк)
Фенове отново заплашват провеждането на дербито Юнайтед - Ливърпул
Фенове отново заплашват провеждането на дербито Юнайтед - Ливърпул