НОВИНИ

Прокуратурата сезира три министерства заради плажовете "Смокиня" и "Каваци"

днск сигнализира прокуратурата бетонните пети смокиня
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 07.07.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Чрез Върховната административна прокуратура (ВАП), Окръжната прокуратура в Бургас сезира три министерства да предприемат необходимите действия във връзка с констатираното нерегламентирано строителство на плажовете "Смокиня-Север" и "Каваци-Юг".

Сезирани са Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма.

На 12 април 2021 г. Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира след публикации в медиите, касаещи разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“. По реда на надзора за законност са възложени проверки на компетентните органи да предприемат контролиращи мерки за спазване на съответните подзаконови нормативни актове, както и във връзка с нуждата от предотвратяването на нарушения и опазване на обектите за защита, предмет на опазване на защитените територии. По време на проверките бяха констатирани административни нарушения.

Въз основа на констатациите и след задълбочен анализ на получените до момента от компетентните контролни органи данни, Окръжната прокуратура в Бургас сезира МРРБ да прецизира законоустановени действия във връзка с констатираните и извършени нерегламентирани строителни дейности на територията на плажната ивица на морски плаж „Смокиня –север“ и „Каваци-юг“.

МРРБ трябва да предприеме незабавни действия по премахването на преместваеми обекти, реализирани по издадени Разрешения за поставянето на преместваеми обекти, невлезли в законна сила. МРРБ трябва да прецени взети ли са всички адекватни мерки, относими към изпълнение на задълженията, произтичащи от законовата регламентация, касаеща преместваемите обекти.

Прокуратурата сезира и МОСВ, съобразно правомощията си, да прецизира законосъобразността на извършваните дейности на територията на обектите в град Созопол. А Министерство на туризма да прецизира одобряването на нова схема за поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на въпросните морски плажове.

Информацията за предприетите действия, с които са ангажирани трите министерства, трябва да се обобщи в доклад и да се изпрати на ВАП и Окръжна прокуратура – Бургас в срок до 23 юли 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват предлагане на купони за хляб срещу гласове в Руен
Разследват предлагане на купони за хляб срещу гласове в Руен
Честват 130 години от рождението на адмирал Иван Вариклечков
Честват 130 години от рождението на адмирал Иван Вариклечков