НОВИНИ

Прокурори, следователи и съдебни служители дариха два апарата за плазмофереза

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:26, 10.12.2020
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
прокурори следователи съдебни служители дариха два апарата плазмофереза

Прокурори, следователи и съдебни служители дариха два апарата за плазмофереза на столичната болница "Майчин дом" и на Националния център за трансфузионна хематология в София.

Събирането на средствата за апаратите е инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. Дарението е подкрепено и от ръководството на Прокуратурата на Република България. Събирането на пари за още апарати ще продължи до края на годината.

Двата апарата бяха предадени от представители на двете съсловни организации и говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Директорът на "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов заяви, че уредът ще подпомогне освен лечението на родилки и бременни с COVID-19, но и при проблема за кръвногруповата несъвместимост между майка и плод, както и за лечението на едно от най-тежките усложнения в акушерството - прееклампсията. По думите му апаратът за плазмофереза може да заработи до една седмица.

Проф. Костов каза още, че до момента в "Майчин дом" е имало над 100 случая на пациенти с коронавирус, като сега случаите са около 15.

Д-р Николай Николов, директор на НЦТХ коментира, че апаратът за плазмофереза ще допринесе за изготвяне на по-голямо количество рековалесцентна плазма, която да се предостави на лечебните заведения.

Сн. Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал избегна сензационно отпадане, Интер приключи с Европа за този сезон
Реал избегна сензационно отпадане, Интер приключи с Европа за този сезон
Обвиниха Фейсбук за системно нарушаване на антимонополните закони в САЩ
Обвиниха Фейсбук за системно нарушаване на антимонополните закони в САЩ