Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокурорската колегия на ВСС прие Становище по повод декларацията на управляващите с призив за оставка на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:55, 19.01.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
гешев внесе искане разпоредба материалните активи бюрото защита
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Становище по повод декларация на управляващата коалиция и парламентарните групи „Продължаваме промяната", „БСП за България", „Има такъв народ" и „Демократична България" с призив за оставка на Иван Гешев – главен прокурор на Република България, обявена на 14.01.2022 г. от трибуната на 47-то Народното събрание.

В него Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от безцеремонното погазване на принципите на правовата държава, осъществено с обявената на 14.01.2022 г. политическа декларация на част от народните представители от 47-ото Народно събрание. Посочва се, че застрашеното върховенство на закона и засягането на европейските ценности по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, задължават Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да предприеме действия в защита, като бъде поискана среща с всички европейски институции, имащи отношение към опазване върховенството на правото.

Становището ще бъде изпратено на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО" и на Европейския главен прокурор.

Становището е прието в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

Вижте цялото Становище ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ивко Ганчев: До ден-два ще разтрогнем с Петър Колев
Ивко Ганчев: До ден-два ще разтрогнем с Петър Колев
Френската филмова звезда Гаспар Улие загина в трагичен ски инцидент
Френската филмова звезда Гаспар Улие загина в трагичен ски инцидент