НОВИНИ

Промени в Изборния кодекс: След 13 часа обсъждане депутатите приеха измененията (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 30.04.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

След повече от 13 часа обсъждане и спорове депутатите приеха промените в Изборния кодекс. В последния момент народните представители се съгласиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори.

Машинно гласуване в големите секции в страната с повече от 300 гласоподаватели, но не и в чужбина. Централната избирателна комисия ще има 15, а не 20 членове, предлагани от парламента и назначавани от президента.

Президентът Румен Радев издаде указ за извънреден брой на Държавен вестник за новия Изборен кодекс на 1 май

"Аз не знам, колеги, какво ще излезе в "Държавен вестник" и отсега се срамувам от това, което ще бъде публикувано, защото то ще бъде паметник на политическа безотговорност и на юридическа немощ. Нямаме мажоритарен вот, няма електронно гласуване, няма гласуване по пощата, няма машинно гласуване, тоест има някъде машинно гласуване, ама някъде може и да няма, видеонаблюдение може и да има, може и да няма, и единственото, което има, е една нова ЦИК, която ще бъде назначена от президента", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

"Вие от десет години сте "за" район "Чужбина", "за" електронно дистанционно гласуване и "за" 100% машинно гласуване. Днес всички разбрахме, че вие не сте за нито едно от тези неща и всичко тук е било популизъм", добави Ива Митева от "Има такъв народ".

Крум Зарков от "БСП за България" коментира, че парламентарната група на БСП е привърженик на пропорционалната система.

"Според нас мажоритарната система не е подходяща за България по много причини, които сме обсъждали тук, но друго е по-важно и това е към ГЕРБ - когато казвате да падне думата "редовни", което ще значи, че пропорционалната система няма да се прилага за изборите, които може би са след няколко седмици, това не е ли взривяване на изборната система, тъй като много добре знаете, че това не е възможно да се случи", заяви Крум Зарков.

"Да се обсъжда: "Редовно ли биете баба си? Отговорете с "да" или "не", е безсмислица. Произвеждате този дебат в момента, сякаш има само две избирателни системи. Моля Ви, не го правете, безсмислено е. Това, което се случва тази вечер, вече вечер, е разговор кой е по-мажоритарен в България", каза от Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!".

Според Хамид Хамид от ДПС "е несериозно с преходни и заключителни разпоредби да се променя цяла система".

"Без това да е разглеждано на първо четене. Нещо повече - подобно предложение, подобен проект за мажоритарна система беше внесено на първо четене от друга група и беше отхвърлен. Как изведнъж се появи мажоритарна система в преходни и заключителни разпоредби. Моля, да спазвате правилника и да не подлагате въобще това на гласуване", отбеляза Хамид Хамид.

"Давайки си сметка, да, имало време, такъв е този парламент, такава е ситуацията, очертава се да има много малко време, но нека за това много малко време да направим неща, които вие за 10 години не направихте. Това е целта в момента. За това много малко време да хванем бика за рогата и да вършим задачи, които вие 10 години протакате и не вършите", каза още Mартин Димитров от "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха "зеления коридор" за ваксинация: Извиха се огромни опашки (ОБЗОР)
Отвориха "зеления коридор" за ваксинация: Извиха се огромни опашки (ОБЗОР)
Във всички православни храмове в страната беше изнесена Христовата плащеница (ОБЗОР)
Във всички православни храмове в страната беше изнесена Христовата плащеница (ОБЗОР)