НОВИНИ

Промени в Закона за регистър БУЛСТАТ- личните данни няма да бъдат публично достъпни

промени закона регистър булстат личните данни бъдат публично достъпни
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:02, 16.02.2022
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха промени в Закона за регистър БУЛСТАТ. Измененията са внесени от управляващата коалиция и бяха приети на първо и второ четене.

Със законопроекта се цели адаптиране и съобразяване на някои разпоредби в Закона за регистър БУЛСТАТ с правилата за обработване на личните данни, заложени в европейски регламент.

Със законодателната инициатива се създава правна възможност за последващи технически и организационни мерки от страна на Агенцията по вписванията, с които да се подобри защитата от разкриване или разпространение на лични данни.

Проектът на закон прецизира процедурите за достъп, като осигурява регистриран достъп до данните в регистъра след идентификация на заявителя чрез квалифициран електронен подпис или цифров сертификат.

С промените личните данни, които служат за идентификация, ще се вписват в регистъра, но да не бъдат публично достъпни. Агенцията по вписванията ще осигурява отдалечен достъп до публичната част по интернет и чрез автоматизирано подаване на данни за вписаните обстоятелства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щафетата при жените в биатлона не успя да завърши в Пекин
Щафетата при жените в биатлона не успя да завърши в Пекин
Камила Валиева е имала три субстанции за лечение на сърдечни заболявания
Камила Валиева е имала три субстанции за лечение на сърдечни заболявания