НОВИНИ

Не е имало теч на данни от регистър БУЛСТАТ

Калина Попова
от Калина Попова
16:32, 08.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Не е имало теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ, заявиха министрите на правосъдието и електронното управление Надежда Йорданова и Божидар Божанов на брифинг в Министерството на правосъдието

Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска

По-рано днес излезе информация, че за кратко личните данни на около 300 000 души са се появили в регистъра БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията. Проблемът е станал на 4 януари, когато единните граждански номера, служещи като БУЛСТАТ на гражданите със свободни професии, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове.

"Въпреки твърденията в медиите, ние заявяваме, че теч на данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало", заяви Надежда Йорданова.

В момента в регистъра могат да се видят постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е по закон, който действа от 2005 г. насам. Направен е анализ на това обстоятелство и правосъдният министър заяви, че се готвят законови промени, тъй като това не е целта на въпросния регистър.

"Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв", категоричен бе и министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Анализиран е и трафикът към регистъра, за да се види има ли струпване или необичайна активност.

"Системата, освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност. Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване", допълни той.

Според министъра на електронното управление се е създало впечатление за теч, защото хората едва сега откриват каква част от данните им е видима.

"Тъй като от 4 януари е в сила едно изменение, което сменя идентификационния код, за да скрием всъщност ЕГН-тата, самото изменение е с цел по малко лични данни да бъдат видими. Поради това много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до заключението, че личните им данни са там. Те са там от 15 години", заяви Божанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одермат триумфира в гигантския слалом в Аделбоден
Одермат триумфира в гигантския слалом в Аделбоден
Черно море започна подготовка с 24 футболисти
Черно море започна подготовка с 24 футболисти