НОВИНИ

Промяна: Българските клубове ще получат по-рано пари от фонд "Солидарност на УЕФА"

Освен промяна при разпределянето на сумата, която възлиза на 258 млн. евро за първенствата извън топ 5, се променя и начинът и срокът на плащанията

арда записа минимален успех ботев изкачи шестата позиция първа лига
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:57, 26.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Асоциацията на Европейските лиги информира Българската професионална футболна лига (БПФЛ), че се очаква промяна в схемата и сроковете за изплащане на солидарните плащания на УЕФА. Освен промяна на разпределяемата сума, която възлиза на 258 млн. евро за първенствата извън топ 5, се променя и начинът и срокът на плащанията.

Реално българските клубове ще получат 70% от парите за сезон 2024/25 една календарна година по-рано - или през февруари 2025, а останалите 30% през юни 2025.

До този момент средствата за даден сезон се изплащаха 8 месеца след неговия край. Така например за изминалия сезон 2023/24 средствата се очаква да бъдат получени в началото на 2025 година (както се случи последните 3 сезона).

С промяната на начина на плащане българските клубове ще бъдат сериозно финансирани тази година, тъй като на практика ще получат средства за два сезона в Европа. В началото на 2025 година ще бъдат изплатени солидарните плащания за сезон 2023/24, а през февруари ще бъдат получени и 70% от плащанията за настоящата кампания.

Вече стана ясно, че по новия регламент парите за отборите, които не участват в европейските клубни турнири, са предвидени само за тимовете от Първа лига, като средства за отборите от Втора лига могат да бъдат отпуснати само при изрично решение на клубовете от елита.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежкотоварен камион се запали на АМ „Струма“
Тежкотоварен камион се запали на АМ „Струма“
Пуснаха движението по новия мост над река Марица между Първомай и село Градина
Пуснаха движението по новия мост над река Марица между Първомай и село Градина