НОВИНИ

Протест на медицински сестри и майки на деца с увреждания

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:22, 05.03.2020 (обновена)
8339
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Протестиращи майки на деца с увреждания и медицински сестри обявиха гражданско неподчинение и намерение за безредици. Те поискаха и оставката на целия кабинет "Борисов".

Пет медицински сестри се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом, която се ползва от Народното събрание.Те обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им, свързани с реализацията на работеща здравна реформа и по техните думи достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Ирина Узунова, медицинска сестра: Навсякъде се говори, че сестрите стачкуват за заплати, това не е така. Ние стачкуваме за реформа в здравеопазването. Без тази реформа няма да се решат никакви наши проблеми, а те са страшно много.

Елена Якшева, медицинска сестра в Стара Загора: Навсякъде е различно. Искаме уеднаквяване на заплатите, на стартова заплата, на основна заплата на медицинска сестра в България.

Вера Иванова, "Системата ни убива": Оставката на министър Сачева, заради пропагандата, която води срещу закона който ние извоювахме с много усилия, с цената на живота си го извоювахме - 7 месеца протести. Тя пропагандира срещу закона, води някаква демагогия, че този закон не става, че тези средства по-добре да отидат някъде другаде.

Пред сградата бяха поставени и обувки, символизиращи медицинските сестри, напуснали страната.

Протестът на медицинските сестри протича съвмество с този на инициативата "Системата ни убива", от където настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева и на заместничката й Адриана Стоименова.

Майките на деца с увреждания бяха дали срок това да се случи до 17 ч днес, в противен случай подготвят "изненади" за правителството.

Да разговаря с медицинските сестри дойде и Мая Манолова.

Около 18:30 ч. беше блокирано движението по бул. "Дондуков".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма част от инфекциозните отделения на болниците в страната са пълни
Голяма част от инфекциозните отделения на болниците в страната са пълни
Слабо земетресение край Мирково, Софийско
Слабо земетресение край Мирково, Софийско