НОВИНИ

Протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив

Това се случва след новината за още четирима мъртви заложници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:21, 04.06.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Израел потвърди смъртта на още четирима заложници на Хамас. Според израелската армия те са били убити заедно по време на операция в Хан Юнис в южната част на ивицата Газа. Отвлечени са на 7 октомври от кибуц край анклава. Съобщението за смъртта на четиримата мъже предизвика нови протести в Израел.

80-годишните Хаим Пери и Йорам Мецгер, 84-годишният Амирам Купър и 51-годишния Надав Попълуел са заложниците, чиято смърт беше потвърдена от израелската армия. И четиримата са били показвани живи във видеозаписи на Хамас. Миналия месец радикалната палестинска групировка съобщи, че Надав е починал от рани, получени при израелска въздушна атака, но смъртта му беше потвърдена едва сега.

"Четиримата са били убити заедно в района на Хан Юнис преди няколко месеца, докато са били в плен на терористите от Хамас и докато израелските сили са провеждали операция в Хан Юнис. Изследваме в детайли обстоятелствата, при които са загинали и проверяваме всички възможности. Скоро ще разкажем какво сме разбрали - първо на семействата им, а след това на обществото", каза контраадмирал Даниел Хагари, горовител на израелската армия.

Спонтанен протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив след новината за още четирима мъртви заложници. Стотици хора се събраха с искане за постигането на незабавна сделка за освобождаването на държаните от Хамас израелци.

"Защо трябваше да научим за смъртта на още заложници. С какво го заслужаваме? Тази вечер е доказателство, че това са резултатите от военния натиск. Връщат ни заложниците мъртви", коментира Ениав, майка на заложник.

Над 250 души бяха отвлечени при атаката на Хамас на 7 октомври, около 120 остават в плен. Според Израел повече от една трета от заложниците в Газа са мъртви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матурите да се провеждат онлайн, предлагат от Просветното министерство
Матурите да се провеждат онлайн, предлагат от Просветното министерство
Спортни новини 04.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 04.06.2024 г., 12:20 ч.