НОВИНИ

Протест срещу избора на управител на Онкологичния център в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 10.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Протест в Пловдив срещу избора на нов управител на Комплексния онкологичен център. Недоволни граждани направиха жива верига пред сградата, в която общинските съветници трябваше да гласуват кой да оглави здравното заведение. Напрежението спадна след като от управляващото мнозинство оттеглиха спорната точка от дневния ред и обещаха ревизия на настоящия конкурс.

Прозрачна процедура при избора и ясни критерии към новия управител на Комплексния онкологичен център – за това настояват протестиращите.

"Управителят трябва да бъде със специалност онкология", настоява Снежина Ангелова. "Аз от доста години съм онкоболна, лекувам се в Онкологията , имам позиция, затова съм дошла сутринта първа тук", споделя и Павлина Бочукова.

"Ние не лобираме за никой, искаме честен прозрачен конкурс, най-добрият да спечели. Не да крият работите. За един час са прегледали конкурса от 5 кандидата. Не е възможно по 160 -170 страници това на практика не може да стане", казва друг участник в протеста Асен Костов.

Според общинската комисия, оценила петимата кандидати, участвали в конкурса, на първо място е класирана проф. д-р Марианна Янева. Недоволните от избора ѝ обаче посочват, че тя е в пенсионна възраст. Освен това срещу нея има подаден сигнал в прокуратурата за нередности при закупуването на скъпа медицинска апаратура.

Д-р Калин Калинов – директор Дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив: Тя като временно изпълняващ през декември 2016 г. подписва договор за доставка и монтаж на този скенер, който беше станал скандално известен, договора го подписва на шестия ден след нейното назначаване.

От здравната комисия в парламента също са изпратили становище по казуса. И местната власт реши да се съобрази както с него, така и с недоволството на хората.

Илия Кирчев – зам.-кмет на Пловдив: Аз смятам да оттегля тази точка наистина, защото аз също не съм видял всички документи от конкурса и наистина трябва да се проверят нещата.
Ще има ли нов конкурс ще бъде решено на следващото заседание, уточни той.

Ако се установят нередности при провеждането на конкурса, ще се внесе и предложение за промяна в условията за провеждането на новата надпревара.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тийм срещу Медведев е вторият полуфинал на "US Open"
Тийм срещу Медведев е вторият полуфинал на "US Open"
Депутатите на БСП няма да влязат в пленарната зала днес
Депутатите на БСП няма да влязат в пленарната зала днес