НОВИНИ

Протест в пловдивския район "Южен" срещу забавяне на ВиК ремонт

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 12.08.2024
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на пловдивския район "Южен" излизат тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт. Хората твърдят, че фирмата изпълнител е преустановила дейност и в района е оставен огромен ров, в който изтича спукана отходна тръба. Кой е отговорен за злополучния ремонт и за неволите на жителите?

Забавеният ремонт е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор. Той е започнал преди две години и от тогава животът и преминаването на хората от района е истинско изпитание, за да се подменят огромните ВиК тръби, улиците се затварят поетапно, на участъци. Хората обаче са категорични, че графици не се спазват, а чашата на търпението им прелива, тогава когато внезапно фирмата подизпълнител спира работа и след себе си оставя един огромен ров, който към момента вече е превърнат в септична яма.

Как се чувстват хората?

"Така е вече 3 седмици, изпълнителят е напуснал обекта. Това е частен имот - паркингът, който е. Ние тук си плащаме да спираме колите. Собственикът благородно отвори бариерата, за да направи път към комплекса. Той не е длъжен. Имотът е частен, плащаме си. Идват, спират други коли, които пречат и на нас да спрем. И тук миризмата е непоносима, всичко е разкопано и така."

"Както каза нашата съседка, минаваме през частния имот, който всеки момент може би ще бъде затворен, понеже никой не е длъжен да минават през имота му, но поради това, че живеят много хора тук, просто трябва да се осигури някакъв достъп. И не дай си, Боже, да се случи нещо в самия комплекс - няма откъде да мине нито пожарна кола, нито линейка, нито нищо. На добра воля, абсолютно на добра воля."

"Значи, на близо в диаметър 1 км, има над 15 пресечки, затворени булеварди. Разбирате ли, че град Пловдив е блокирал в момента. Единственото хубаво е, че е август месец, общо взето хората ги няма. Не много дълго ще продължи това обаче. И тогава вече не знам какво ще става. Просто градът е страшен."

"Така е, наистина разбираме хората, извиняваме с още един път за причиненото неудобство, но искам да кажа, че дружеството изпълнява абсолютно всички ангажименти към строителя и проблема е чисто технологичен и организационен към момента. Последният сертификат, който те са заявили, трябваше да се извърши миналият четвъртък, но тъй като ние от 3 май сме в една система на НАП, в която всяко едно плащане минава през тази система. И НАП казва дали плащането може да мине или не, ако съответният контрагент има задължение към държавата. Към момента не сме получили такова потвърждение. Очакваме тази седмица решение на проблема", каза главен инженер Йордан Чемишев, говорител на ВиК.

От ВиК не се ангажираха със срок.

"Няма как да се ангажирам с срок, тъй като това е част от проблема - чисто технологичен, вътрешен във фирмата."

"Както вече обяснихме, имахме технологичен проблем, който е причината за това забавяне. Още днес нашият екип ще бъде на място, ще се погрижат за проблема с миризмата, която има от битовата канализация. Като също, още днес започваме мобилизация на нашите екипи, които се връщат на обекта и започват работа. Нямаме проблем с възложителя. Напротив, те ни съдействат. Просто технологията е много сложна. Слагаме изключително големи тръби, вие сте забелязали диаметърът в 3000, дълбочината е много голяма, изникват чисто технологични проблеми и процеси, които изискват по-специфични решения", коментира Екатерина Башова, представител на фирмата изпълнител.

"Проблемът е разминаването в нивата на канализацията и съществуващите комуникации и трябва да се монтира, ето на тази шахта, която е там на кръстовището, за да могат да се свържат всички комуникации. Съответно, след това ето виждате другите комуникации, които са като водопроводи, канализационни отклонения... Ами, просто трябваше да се изчака проектанското решение, как точно да бъде направено, защото винаги се получава такова разминаване", обясни Тихомир Кръстев, представител на подизпълнителя.

От фирмата изпълнител и от фирмата подизпълнител се ангажират още днес.работата на този обект да започне, да бъде възобновена и всичко да се движи в срок.

Вижте прякото включване на Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изграждането на просеки от нашата страна на браздата заради големия пожар от Северна Македония
Започва изграждането на просеки от нашата страна на браздата заради големия пожар от Северна Македония
За търсачи на силни усещания: В Австрия се намира един от най-дългите в Европа алпийски тролеи
За търсачи на силни усещания: В Австрия се намира един от най-дългите в Европа алпийски тролеи