Проучване: Два пъти повече ромски деца завършват училище

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:44, 12.01.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
проучване два повече ромски деца завършват училище
Слушай новината (бета)

Два пъти повече ромски деца завършват училище, нараства броят на тези със средно и висше образование.

Това са основните изводи от социологическо проучване за образованието и реализацията на ромската общност през последните десет години. Според просветния министър Красимир Вълчев ромските деца вече отпадат на по-късен етап от училище.

През 2019 година основно образование имат 43% от ромите срещу 36 на сто през 2011-а. Увеличил се е от 13 на 22 и процентът на тези със средно образование. А висшистите вече са 2,6% срещу 0,4 преди десет години. При 21-25-годишните този процент дори скача до 5,4. Това сочи изследването на "Глобал метрикс", направено по поръчка на "Тръст за социална алтернатива".

За 10 години делът на ромските деца, посещаващи училище, се е увеличил във всички възрастови групи - при децата между 7 и 10 години 95% ходят на училище.

Делът на завършилите висше образование роми е два пъти по-висок сред тези от тях, които са посещавали детска градина или посещаването на детска градина увеличава шансовете за завършване на висше образование с около 35 на сто.

Заетостта сред ромите, посещавали детска градина, е с 40% по-висока, а доходите им са с 30% по-високи от доходите на тези, които не са посещавали детско заведение.

През последното десетилетие се наблюдава спад в нивото на безработица и увеличение в нивото на заетост сред ромската общност. Заетостта сред навършилите 15 години роми е нараснала от 19% през 2011 г. на 45% през 2019 г.

Според просветния министър Красимир Вълчев има процес на модернизация на ромската общност, повече роми учат и работят. За трите години от действието на механизма за обхват средно с 2,5 на сто се е увеличил обхвата на ромските деца в училище. Вече има и по-късно отпадане от образователната ни система.

И според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева делът на върнатите роми в училище се увеличава, това са 40 000 деца. За съжаление в момента Ковид кризата е сложила на "пауза" процеса по включване на ромските деца.

Вижте цялото проучване ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Захариева изрази подкрепата ни за приоритетите на Португалското европредседателство
Захариева изрази подкрепата ни за приоритетите на Португалското европредседателство
Паднали камъни и земна маса затвориха пътя Кричим - Девин
Паднали камъни и земна маса затвориха пътя Кричим - Девин