НОВИНИ

Проучването на Малтепе продължава през юни

bnt avatar logo
от БНТ
16:25, 29.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Римската кула в най-голямата могила в България, Малтепе, край пловдивското село Маноле се оказа основа на друга постройка. До този извод са стигнали специалистите след анализ на разкритията от миналата година. Кулата е единствената запазена в Европа с такива размери.

Само мраморният постамент, върху който е стъпвала сградата върху могилата е тежал над 42 тона са сметнали специалистите. При разкопките са открити два капитела и част от колона от нея.

Костадин Кисьов – Археологически музей - Пловдив: Показва, че горе върху този постамент е имало сграда, която сграда това са така наречените едикули или храмови постройки е била висока, изчислена по диаметъра на колоните около 4 метра. Сега ние тази година аз съм сигурен и че ще открием още архитектурни детайли от тази сграда, за да може тя един ден да бъде построена и експонирана.

През тази година ще бъде засипана откритата южна част от монумента и ще се проучва северната. Там по геофизичните данни се предполага, че се намира гробница.

Внесен е технически проект за реставрация и консервация на срутилата се част от кулата-монумент в Националния институт за недвижимо културно наследство. Археолозите ще продължат разкопките на могилата със 150 хиляди лева от община Пловдив и 100 хиляди лева от община Марица.

Автор: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болниците търсят близо 700 000 лева от НЗОК за лекувани от COVID-19
Болниците търсят близо 700 000 лева от НЗОК за лекувани от COVID-19
В Щръклево не изключват мъртвата риба да е дело на бракониери
В Щръклево не изключват мъртвата риба да е дело на бракониери