НОВИНИ

"Прозрачност без граници" призовава за мерки срещу изборните нарушения на втория тур

скандални нарушения лом попълват празни бюлетини кандидат общински съветник разпорежда петричко
bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 03.11.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Начинът на провеждане на първия тур от изборите за общински съветници и за кметове, проведени на 29 октомври 2023 година, открои за пореден път съществени проблеми, поставящи под въпрос честността на изборния процес, посочват от Асоциация "Прозрачност без граници". Като основни проблеми оттам открояват: изборен туризъм, купуване на гласове и контролиран вот, подправяне на бюлетини и спорен начин на съставяне на протоколи с изборните резултати от страна на членове на секционните избирателни комисии.

В навечерието на втория тур институциите, политическите партии и кандидатите за кметове да положат всички усилия, за да възпрепятстват организационните нарушения и купения вот, призовават от Асоциация "Прозрачност без граници":

  • Централната избирателна комисия да издаде задължителни указания на секционните комисии, които осигуряват видимост към действията им при преброяването на бюлетините, включително всяка бюлетина да бъде показвана на екрана на заснемащото устройство. Това ще намали възможността за подправяне на вота в бюлетините, за съставяне на протоколи с невярно съдържание и ще намали съмненията в работата на избирателните комисии, смятат от асоциацията.
  • Министерството на вътрешните работи да предприеме активни мерки срещу купения и контролирания вот, включително и като използва ротация на служители от други областни дирекции на МВР. Това ще намaли случаите, в които служителите на МВР не се противопоставят активно на случващото се поради обвързаности на местно ниво и нежелание да се противопоставят на влиянието на местни фактори, посочват от "Прозрачност без граници".

След приключването на изборите от "Прозрачност без граници" призовават за създаването на Регионални преброителни центрове като инструмент за възпрепятстване на възможностите за контрол и незаконно въздействие върху избирателите, както и за ограничаване на манипулациите и грешките при броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

    "Повече от 15 години Асоциация „Прозрачност без граници“ отправя призиви за предприемане на адекватни законодателни и организационни мерки, които да гарантират честността и демократичността на изборния процес и да съдействат за доверието в институциите. Вместо това сме свидетели на законови промени и на спорни действия на политически партии и институции, които вместо да решават натрупаните проблеми, създават нови проблеми", посочват отще от асоциацията.

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Александър Зверев ще играе на Sofia Open 2023
    Александър Зверев ще играе на Sofia Open 2023
    Алавес и Виляреал записаха изразителни победи на старта на Купата на Испания
    Алавес и Виляреал записаха изразителни победи на старта на Купата на Испания