НОВИНИ

ПСЖ и Барселона приковават вниманието в сряда вечер в Шампионската лига

По същото време Атлетико Мадрид и Борусия Дортмунд също ще изигрят първия двубой от помежду си от спора им за място в полуфиналите на надпреварата

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:53, 10.04.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
псж барселона приковават вниманието сряда вечер шампионската лига

След като вчера сблъсъците Реал Мадрид - Манчестър Сити и Арсенал - Байерн Мюнхен ни предложиха общо 10 гола, тази вечер четвъртфиналите в Шампионската лига продължават с нови два интригуващи дуела, които противопоставят един срещу друг ПСЖ и Барселона, както и Атлетико Мадрид и Борусия Дортмунд.

Безспорно мнозина от погледите ще бъдат насочени към Париж и стадион "Парк Де Пренс", където ни очаква мач между шампионите на Франция и Испания. Не по-малко любопитна се очертава и битката между двамата наставници - Луис Енрике и Шави Ернандес, които са със статут на легенди за "каталунците". В исторически план двамата имат повече от 100 мача като съотборници за испанския гранд, а през сезон 2014/15 Енрике изведе "блаугранас" до втория требъл в историята им в последната година на Шави в клуба, в която той вече беше и в ролята на капитан.

Почти едно десетилетие по-късно обаче двамата вече са съперници в качеството си на треньори на ПСЖ и Барселона, а залогът този път е място на полуфиналите в Шампионската лига.

В исторически план това далеч няма да бъде първият път, в който тези два състава се изправят един срещу друг, като дотук балансът е 3-2 в полза на "каталунците", когато говорим за случаи, в които сблъсъците са на елиминационната фаза в най-престижния европейски клубен турнир. Един от най-паметните дуели дойде през сезон 2016/17, когато парижани спечели първия двубой с 4:0 у дома, но впоследствие Барса сътвори чудото и разби своя съперник с 6:1 насред "Камп Ноу", за да продължи напред. Впрочем един от най-запомнящите се кадри от онзи мач е на щастливият Луис Енрике, който като наставник на испанския тим нахлува на терена, изразявайки своята радост от успеха.

По ирония на съдбата и този път реваншът ще бъде в Барселона, но дали отново радостта ще бъде за Енрике или далеч по-неопитният му противник Шави Ернандес, ще разберем едва след седмица.

В другия четвъртфинал тази вечер пък един срещу друг се изправят отборите на Атлетико Мадрид и Борусия Дортмунд, а домакин на първия им двубой ще бъде стадион "Уанда Метрополитано" в испанската столица. И за двата състава този сблъсък се очертава като идеалната възможност за спасяване на сезона, тъй като "дюшекчиите" са далеч от върха в Ла Лига и отпаднаха на полуфиналите в турнира за Купата на Краля, докато "жълто-черните" се борят за място в топ 4 в Бундеслигата.

Немският тим със сигурност пази много добри спомени от предишния си срещи с "рохибланкос", като първата от тях идва през сезон 1965/66, когато ги отстраняват на четвъртфиналите в турнира за Купата на носителите на национални купи (КНК) по пътя си към триумфа след успех във финала с 2:1 след продължения срещу Ливърпул. През есента на 1996 г. двата отбора си разменят по един успех в груповата фаза на Шампионската лига, но в края на въпросната кампания вестфалци стигат до трофея в надпреварата, надигравайки с 3:1 Ювентус в решителния сблъсък.

За последно Атлетико Мадрид и Дортмунд премериха сили отново в групите на най-престижното европейско клубно състезание през сезон 2018/19, когато също си размениха по една победа като домакин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК си иска флашките за машините за вота, задържани от съда заради делото на Ваня Григорова
ЦИК си иска флашките за машините за вота, задържани от съда заради делото на Ваня Григорова
Феновете на Ливърпул ще протестират срещу цените на билетите
Феновете на Ливърпул ще протестират срещу цените на билетите