Радан Кънев: Нестабилността на мерките руши доверието в обществото

от БНТ
09:37, 03.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Политика

Доверието е ресурсът на едно общество, както да се пребори с пандемията така и да удържи, и да се възстанови от икономическата криза, която следва от пандемията и мерките. Икономическата криза е в своето начало и имаме нужда от голямо доверие в обществото, между обществото и управляващите, между институциите. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от ЕНП Радан Кънев.

Няма ясно общуване от властта към хората. Нестабилността на мерките руши доверието в обществото, затруднява хората, каза той.

Според Радан Кънев никой например не знае какво става с маските. Хората не знаят кое е задължително и кое не и това предизвиква един смут.

Цялата стратегия, която следва българското правителството, се следва от 90 процента от правителствата в света, особено демократично избраните.

Подготвяме се с трудни мерки да се нагодим за живота с вируса, за ясна ранна диагностика, лечение. Нанася се удар с чука и ние го нанесохме навреме, но след това подготвихме ли се или просто продължихме да удряме с чука и да се хвалим. Защото това самохвалство на фона на хора, които губят работа и доходи, не искат властта да се хвали, смята Радан Кънев.

Според него всички мерки са на правителството, Щабът може да съветва за социалната изолация.

Радан Кънев: Ние всички усещаме, че Борисов, който носи отговорността, вече много мисли за следващите избори. Ако използваме тази метафора за чука и танца - той много предизборно започна да танцува. Гъвкавите мерки на управление на кризата се превръщат в мерки, които чуват социологическите проучвания, а не експертните съветници и това много ме тревожи.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съпругът на починалата лекарка от Сливен също е с положителна проба за коронавирус
Съпругът на починалата лекарка от Сливен също е с положителна проба за коронавирус
Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално, но затова трябва ум и опит
Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално, но затова трябва ум и опит