НОВИНИ

Радев: Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма

bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 09.12.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма. Това каза държавният глава Румен Радев, който участва в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на САЩ Джо Байдън.

"Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори", заяви държавният глава Румен Радев.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн на 9 и 10 декември, участват държавни и правителствени ръководители от цял свят, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции. Срещата на върха за демокрацията се фокусира върху предизвикателствата пред демократичните общества, както и върху общите усилия за гарантиране на политическите свободи, прозрачното и отчетното управление, овластяването на гражданското общество, свободата на изразяване и независимостта на медиите.

Пред участниците в конференцията българският президент открои предизвикателствата, които страната ни срещна след началото на прехода към изграждане на демократично общество преди 32 години:

"Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция", подчерта Румен Радев.

Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години държавният глава определи именно като проявления на прехода, които създават и предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление.

Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите, посочва още президентът.

Румен Радев приветства активния обществен дебат, в който борбата с корупцията е определена като основен приоритет, както и за укрепване на независимостта на съдебната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и качествен законодателен процес.

Държавният глава заяви, че отделните страни трудно могат да постигнат успех в борбата си за демокрация, ако разчитат единствено на собствените си възможности и открои основополагащите ценности и моралната насока за развитие на обществата, съдържащи се в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и достъпът на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и международни партньори.

Корупцията вреди както на страните, които са пряко ограбвани, така и на тези, които осигуряват убежище за придобитото по престъпен начин, подчерта Румен Радев и призова за още по-активни общи действия в международен план за борба с корупцията. Държавният глава открои като пример в тази насока подкрепата за българските граждани, изразена с резолюцията на Европейския парламент от 2020 г. по отношение на върховенството на закона в България, санкциите, наложени от администрацията на САЩ по закона "Магнитски", както и доверието, което демократичната общност у нас възлага на професионализма на Европейската прокуратура при разследването на корупцията и измамите с европейски средства.

Президентът посочи също така, че по своя демократичен път България няма да пести усилия за ефективно преследване на корупцията, изграждане на отговорна администрация, гарантиране на медийната свобода и укрепване на доверието на гражданите в институциите.

"Никое постижение в сферата на върховенството на закона не бива да се приема за даденост", заяви още в обръщението си на Срещата на върха за демокрацията държавният глава Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави под домашен арест мъжа, замесен в източването на АМ "Хемус"
Съдът остави под домашен арест мъжа, замесен в източването на АМ "Хемус"
Жълт картон за футболистка, атакувала фен на терена (Видео)
Жълт картон за футболистка, атакувала фен на терена (Видео)