НОВИНИ

Радев: Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 06.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Слушай новината

"В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждания и илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната", заяви президентът Румен Радев в словото си на парада по случай 6 май - празникът на Българската армия.

По думите му бездействието и пагубните решения са размивани в колективната безотговорност.

"Развитието на въоръжените сили и войната не търпят лекомислие", допълни Румен Радев.

Той поясни, че в основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол.

"Гергьовден е особено важен празник. В деня на Свети Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките, да опазим нашия дом и култура. Уважаеми военнослужещи, благодаря ви, че въпреки предизвикателствата продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест", каза още президентът Румен Радев.

Държавният глава напомни, че е много важно парламентът да изпълни своята задача с приемането на важните закони и бюджета.

"Модернизацията е всеобхватен процес и не приключва с едни обществени поръчки и доставяне на техниката. В основата на бойните способности са хората. Затова е много важно да се провежда този парад, за да може хората, които вземат решения, да видят нашите военнослужещи и да разберат, че те са в основата и във фокуса на модернизацията и на придобиването на бойните способности", каза Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха царския дворец в Баня
Разбиха царския дворец в Баня
Най-модерната бойна пехотна машина на служба в италианската армия участва на парада за 6 май
Най-модерната бойна пехотна машина на служба в италианската армия участва на парада за 6 май