НОВИНИ

Радостин Василев: В системата на спорта са се извършвали безобразия

радостин василев системата спорта извършвали безобразия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 13.01.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

На извънреден брифинг днес спортният министър Радостин Василев обяви, че ще направи големи промени в Българския спортен тотализатор, Министерството на младежта и спорта и редица други дружества, свързани със спорта.

"Днес се навършва един месец от встъпването ми в длъжност като министър. В рамките на този месец се постарах да се запозная детайлно със системата на ММС, свързаните дружества, Български спортен тотализатор, проблемите в български спорт и се оказа, че нещата са много по-сложни и тежки, отколкото аз някога съм си представял. От гледна точка на практики в структурата на ММС в различни административни звена, които по моя оценка са на ръба на законността и които в период назад са били тенденция. За тези практики ще взема мерки по законовия ред. В системата на спорта са се вършили безобразия и ние сега започваме да ги вадим. Днес предупредих спортните федерации, че контролът по разходване на средствата ще бъде изключително засилен", започна Василев.

Министърът заяви, че голяма част от служителите на ММС ще бъдат освободени и някои от тях ще бъдат предадени на съдебните органи заради порочни практики в ущърб на българския спорт.

"Преструктурирам изцяло структурата на Министерството, създавам до десет дни нов устройствен правилник. Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени по различни причини, някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си. Другите ще преценяваме каква отговорност може да им се търси. Порочни практики в структурите на Министерството, разговарял съм вече с премиера по този въпрос и с финансовия министър. Имам пълен картбланш, аз съм станал министър, именно за да въведа ред в тази система", допълни той.

Спортният министър обяви, че цялото ръководство на БСТ ще бъде освободено, заради тежкото състояние, в което се намира дружеството от години.

"В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор. Вече съм се договорил с тях, представили са ми част от документите на тотализатора. По първи мои анализи изключително тежки проблеми в БСТ", заяви министърът на спорта.

Радостин Василев допълни, че най-вероятно промени ще има и в ръководството на другите дружества, на които е принципал - Национална спортна база, Академика, Сердика спортни имоти.

"Изключително много проблеми. Другата седмица взимам решение за продължаването на работата на тези дружества и по личния състав на управлението им. В тотото в последните шест години четири са на загуба, последните две години са с 8 и 11 милиона лева печалба. Тепърва ще анализираме догорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство", коментира министър Василев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската болнична асоциация: Трябва да има качествен контрол върху болничната дейност, а не лимити
Българската болнична асоциация: Трябва да има качествен контрол върху болничната дейност, а не лимити
Шиникова се класира на 1/4-финалите в Тунис
Шиникова се класира на 1/4-финалите в Тунис