НОВИНИ

Районният съд гледа мерките на част от задържаните при протестите на 2 септември

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:10, 05.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Снимка:

За 7 от задържаните по време на протеста на 2 септември беше поискан "постоянен арест". Софийският районен съд гледа делата в момента. Пред сградата на Съда в същото време има протест.

За седем от задържаните са поискани мерки за неотклонение "задържане под стража". Сред тях са Пламен Стоянов-Дамбовеца, Росен Миленов от "Възраждане" и бившия футболист на ЦСКА Александър Бранеков.

За един от другите задържани съдът вече взе решение и постанови да бъде освободен незабавно без никаква мярка за неотклонение. Всички задържани са с повдигнати обвинения за хулиганство.

Част от тях са привърженици на партията на Костадин Костадинов "Възраждане", за която на 20 юли прокуратурата поиска заличаване, тъй като открила данни за нарушения по време на учредяването на партията. Именно това, че привърженици на тази партия са сред задържаните, беше причина за протеста пред сградата на Районния съд тази сутрин.

Сред протестиращите пред съда тази сутрин е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане": Беше казано, че има 30 души с криминални регистрации, които са били членове на "Възраждане". Истината е, че има 7 души задържани, от които нито един няма криминална регистрация. Петима вече са освободени, двама - сега ще има гледат тук мерките. От освободените всички са тук в момента, за да подкрепят своите приятели.

"Всъщност ние се озовахме зад полицията, единият от полицаите хвана колегата и го издърпа за яката и каза "искате да минете ли, минавайте" и ни издърпа отзад и там вече ни закопчаха", разказа Христо Милев.

В сряда беше задържан и самия Костадинов, но не заради участието му в протеста, а защото е бил призован на разпит пред следовател във Варна и не се е явил. След като е бил конвоиран до Варна Костадинов е разпитан и освободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко спасители по морето от началото на септември
По-малко спасители по морето от началото на септември
Има ли опашки от чакащи на граничния пункт "Кулата"?
Има ли опашки от чакащи на граничния пункт "Кулата"?