НОВИНИ

Ремонтират опасния участък от АМ "Тракия" в средата на септември

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:02, 05.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Около два месеца след тежката катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха петима души, а шестима пострадаха, част от пътя ще бъде ремонтирана.

Първоначално е бил предвиден ремонт на пътя от 168-ия до 208-ия километър. Заради лошото състояние на пътя обаче този участък ще бъде удължен с още 12 км. Ремонтът ще започне в средата на септември и се очаква да продължи до края на годината.

12 юли 2020 година. Малко след 17 часа ТИР с турска регистрация в посока Бургас навлиза в насрещното на 163-ти километър на автомагистрала "Тракия". Удря 5 автомобила, обръща се и се запалва. При тежката катастрофа няколко души губят живота си, има и пострадали.

Дни по-късно на мястото беше положен нов асфалт върху дилатационната фуга само в активната лента, бързата и аварийната бяха оставени в същото състояние. Тогава от АПИ признаха, че закърпването е временно решение за лятото.

Основният ремонт от 156 до 208 км трябва да започне до няколко дни.

Инж. Иван Досев, член на УС на АПИ: Един по-основен ремонт с усилване на пътното тяло, подмяна на всичките асфалтови пластове, усилване на пътната конструкция чрез добавяне на мрежи, подобряване на отводняването, изграждане на нови ограничителни системи за пътища, ново знаково стопанство и нова пътна маркировка.

В момента ограничението на скоростта в участъка, който ще бъде ремонтиран, е 90 км/ч.

Инж. Иван Досев, член на УС на АПИ: Намаление от 40 или 50 км в един участък от 40 км би довело до едно забавяне в преминаването с не повече от 11 минути. Ако ги съпостави със статистиката, която имаме от колегите от Пътна полиция, може да се направи много хубав извод, че тези 11 минути са спасили много човешки животи.

По-лек ремонт ще има и на участъка от 156-и до 168-и километър. Ще бъде подменен асфалтът и подобрено отводняването. Ремонтът на целия участък ще струва около 89 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опашки от чакащи на граничния пункт "Кулата"?
Има ли опашки от чакащи на граничния пункт "Кулата"?
Свикват спешно Браншови съвет за бъдещето на "Марица-Изток"
Свикват спешно Браншови съвет за бъдещето на "Марица-Изток"