НОВИНИ

Инспекцията по труда може да проверява условията за служители при работа от вкъщи

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:36, 04.09.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В условията на епидемия здравното министерство препоръчва да се работи дистанционно, където е възможно. И този тип работа обаче крие рискове за физическото и психическото здраве на служителите.

От Главната инспекция по труда напомнят, че шефът е длъжен да оцени риска и на работното място у дома и да вземе мерки за ограничаването му.

Трудовите инспектори могат да проверят и условията на работното място у дома. Работата от дистанция крие рискове за физическото здраве като тези в офиса.

Мирослава Агелова - директор "Инспектиране на труда", ИА "ГИТ": Свързани с мускулно-скелетни увреждания и всички други рискове свързани с работата на бюро, стоенето на едно място, работа с видео дисплей.

Инспекцията по труда може да провери условията на работното място у дома.

Мирослава Агелова - директор "Инспектиране на труда", ИА "ГИТ": Това трябва да става със знание на работника. Тъй като все пак влизаме в дома му. И имаме ангажимента да го уведомим предварително.

По-сериозният риск е социалната изолация. А законодателство задължава шефа да предприеме мерки

Мирослава Агелова - директор "Инспектиране на труда", ИА "ГИТ": Така че, тези хора, които работят от домовете си, да не се чувстват изолирани. Длъжен е да създаде организация, която да им създава нормална комуникация, както служебна, така и извън служебна.

Много компании от IT сектора са предприели различни социални инициативи от дистанция. Социалните инициативи не са задължителни, а препоръчителни за работодателя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови знания, изненади и забавления с Орлин Горанов в "Последният печели" по БНТ
Нови знания, изненади и забавления с Орлин Горанов в "Последният печели" по БНТ
Москва иска диалог с Берлин. Беше доказано разследването на Навални за Томск
Москва иска диалог с Берлин. Беше доказано разследването на Навални за Томск