НОВИНИ

Васил Капланов остава в ареста

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 04.09.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Районният съд в Дупница наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Васил Капланов. Той беше задържан повторно на 1 септември, този път с обвинение, че е заплашил по телефона с убийство мъж от Дупница. Съдът прие, че Капланов може да се укрие. До днес той беше под домашен арест.

Според прокуратурата Капланов е заплашил мъж от Дупница, който коментирал в социалните мрежи изчезването на Янек Миланов и действията на разследващите органи. Заплахата била отправена в телефонен разговор, а свидетел е съпругата на потърпевшия.

Анета Стоева, прокурор по делото: "Казал е, че децата ти ще останат сираци, това е възприел пострадалият, което го е накарало да възприеме като основателна заплаха това изказване на Капланов".

Пред разследващите Капланов е признал, че е разговарял с потърпевшия, но е отрекъл да е отправял заплахи. Защитата му твърди, че е оказал пълно съдействие на полицията.

Емил Велинов, адвокат на Васил Капланов: "Прокуратурата прави всичко възможно да го задържи под стажа? В предишното му искане за задържане под стража пише. В Кюстендил се води дело за отвличане, най-вероятният заподозрян, такова нещо в правото не съществува, бил той за това го задръжте".

До момента на Капланов беше наложена мярка "домашен арест" по обвинение за незаконно съхранение на боеприпаси. Днес обаче стана ясно, че срещу него има образувано и друго производство от 2013 година за нанасяне на лека телесна повреда.

Анета Стоева, прокурор по делото: "Това производство е било прекратено. И сега се изискаха всички дела, по които той е бил обвиняем да бъдат прегледани на ново и е направен нов прочит от горестоящите институции. Отменено е прекратяването".

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Кюстендил. Името на Васил Капланов беше свързано с изчезналия преди повече от месец Янек Миналов, който последно е засечен от камери в джипа на Капланов. Срещу задържания няма повдигнато обвинение за изчезването на Миланов.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия да предостави цялата информация за "Новичок"
Русия да предостави цялата информация за "Новичок"
Меси остава в Барселона и през следващия сезон
Меси остава в Барселона и през следващия сезон