НОВИНИ

Проверяват верига за детски стоки след критики на шефа й към полицейските действия на протеста

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 04.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Данъчни и полиция влязоха в офисите на веригата магазини за детски стоки "Хиполенд" в София, два дни след като изпълнителният директор на фирмата публикува отворено писмо по повод използвания от полицията сълзотворен спрей при протеста на 2 септември.

Според твърдението в писмото, със спрей в лицето от полицай е бил напръскан 17-годишният син на собственика на веригата.

От НАП потвърдиха за БНТ информацията за проверката, а от МВР съобщиха, че министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата и проверката е преустановена.

В писмо изпратено до медиите от собственика на веригата днес се казва:

"Четиринадесет представители на 4 държавни институции дойдоха на проверка още в 10.00 часа днес в централния офис на "Хиполенд" АД в гр. София. Агенциите са НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара". Впоследствие в проверките се включи и още една агенция - "Митници".

"Убеден съм, че тези изненадващи проверки, организирани в един и същи ден, в един и същи час, нямат нищо общо със споделеното от редица традиционни и социални медии мое "Отворено писмо" по повод особения сълзотворен спрей, който беше употребен на 2 септември 2020 г. срещу протестиращите", споделя иронично изпълнителният директор на веригата Мариан Колев.
Освен в централата, проверки се извършват и в магазините за играчки. В момента представители на НАП проверяват и обекти на "Хиполенд" в София и в страната."

Преди два дни в отвореното си писмо, разпространено в социалните мрежи, Колев критикува действията на полицията по време на протеста в сряда и разказва как тогава полицай е напръскал 17-годишния му син в лицето.

От НАП потвърдиха за БНТ за проверката на данъчните служители без да дават повече подробности.

По-късно от МВР изпратиха до медиите официална позиция, в която се казва, че във връзка с изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД "Борба с организираната престъпност" екипи на Икономическа полиция и Националната агенция по приходите са извършили проверка в складове на голяма верига за търговия с детски стоки.

Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики.

Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества.

Що се отнася до конкретната проверка от днес, министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена.

Автор: Даниела Спасова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК за България: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти
ЕК за България: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти
Румен Радев и службите се разминаха в оценката за полицейските действия на 2-ри септември
Румен Радев и службите се разминаха в оценката за полицейските действия на 2-ри септември