НОВИНИ

Румен Радев и службите се разминаха в оценката за полицейските действия на 2-ри септември

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 04.09.2020 (обновена)
Чете се за: 03:06 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Заради ескалацията на напрежението по време на протеста на 2-ри септември президентът покани на среща шефовете на службите за сигурност. Държавният глава попита кой е допуснал провокатори на площада. Главният секретар на МВР отговори, че органите на реда не могат да ограничават достъпа на хора до протеста. Румен Радев посочи, че полицията е упражнила насилие над мирни протестиращи и дори върху журналисти.

Отговорът беше, че всеки сигнал се проверява и ако има превишаване на полицейски правомощия ще има и наказание.

Срещата беше открита за медиите, поради което и главният секретар, и председателят на ДАНС подчертаха, че не могат да предоставят онази информация, която класифицирана или която се разследва, защото нямат разрешение от наблюдаващите прокурори.

Председателят на ДАНС обаче увери, че щом агенцията придобие информация тя отива в МВР и готвени провокации по време на протестите се предотвратяват.

Според главния секретар на МВР на 2-ри септември е имало очевидно добре подготвена провокация срещу полицията и агресивни действия, насочени спрямо полицаите.

На срещата си с шефовете на службите за сигурност, държавният глава постави въпроси, отговорите на които, по думите му, очаквало обществото.

Румен Радев, президент на Република България: "Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в триъгълника на властта, чиято сигурност се осигурява от полицията и жандармерията. Защо здравето и живота на полицаите и на гражданите бяха изложени на риск от необезпокоявани за дълго време действия на провокатори и има ли информация кои са тези хора, били ли са организирани, кой ги е изпратил?".

Главният секретар на МВР отговори, че полицията охранява протестите, въпреки че те не са заявени по законовия ред. Обясни още, че когато се правят КПП-та полицията получава упреци, че ограничава правото на свободно придвижване, както и правото на протест. Освен това към пространството на протеста можело да се стигне през много места. Според главния секретар за безредиците на 2-ри септември са допринесли и многократните призиви на организаторите за радикализация на протестните действия.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: "Полицаите и сутринта, и вечерта, особено вечерта, сутринта... не знам дали е удобно да кажа на какво бяха подложени. Защото вечерта всички чуваха взривовете и виждаха пораженията по полицаите, но това, което беше сутринта - да се удрят с българските знамена, да ги бутат отдолу с дървени прътове и с извинение да ги хващат за слабините".

Главният секретар на МВР допълни, че основната задачата на полицията е била да не допусне окървавяване на протеста, да не допусне проникване в сградите на президентството, парламента и министерския съвет.

Румен Радев, президент на Република България: Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, огромна част, от които нямат нищо общо с провокаторите. Стои въпросът защо е нанесен побой над журналисти, при положение, че те многократно се легитимират като такива и не провокират със своите действия.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Това, че си журналист не означава, че трябва да чупиш, не означава, че трябва да биеш полицаи, не означава, че трябва да извършваш някакви нарушения или престъпления. Нито един журналист не съм видял с ей такива камери да бъде задържан или да бъде бит. Ама ако някой притежава журналистическа карта и преди това метне по мен бомба и след това извади журналистическа карта, ами да, ще бъде задържан.

Главният секретар отговори, че всички сигнали за превишаване на полицейската сила се проверят.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Сега знам, че 12 часа е бил на крак и са го били по главата с българското знаме, с дървената дръжка или с метални тръби или са му бъркали между краката да го стискат, или разстилат слама, за да стъпят на нея и да я запалят и да бъдат обгорени българските полицаи. Разбирам, че трябва да го замерят с бомби, но само разбрах, че той не трябва да си изпълни задълженията по закон да възстанови обществения ред. Еми може някой да си е превишил правомощията, ако установим такъв случай и съберем доказателства, той ще си понесе последствията.

Според главния секретар много повече са пострадалите полицаи. Най-тежко пострадал е полицай, на когото бомбичка е избухнала в скута му.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Сутринта го питах - единият колега каза както си държах щита, така бомбата падна на ръката ми. Окото му е пострадало, не се знае дали ще се възстанови зрението му. Какво да му кажа на тоя служител - извинявай, колега, но ти употреби брутална сила, ти нападна протестиращ. Какво да кажем за тия, които го замеряха с бомбите.

Румен Радев, президент на Република България: Явно си личи, че не гледате телевизия. Ако бяхте гледали телевизия, щяхте да видите кадри с неща, от които вие трябва да си направите съответните изводи като главен секретар.

Директорът на СДВР обясни, че на 2-ри септември вечерта полицията е предпочела да поеме удара на обстрелването и да изчака мирно протестиращите да се оттеглят сами от площада.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: В момента, в който се обособи една група от около 7-800 човека изключително агресивни, арогантни, търсещи директен сблъсък с органите на полицията, да предприемем действия по изтласкването и разцепването им, за да запазим здравето както на полицейските служители, така и на гражданите.

Румен Радев, президент на Република България: Изключително важно е от тези действия на МВР е службите за сигурност как ще се развие нашето общество, дали ще бъде в руслото на демокрацията или ще тръгнем по някакъв друг път. Хората, българските граждани трябва да живеят с усещането, че полицията гарантира тяхната сигурност, права и достойнство, а не е орган за репресии върху тях.

Част от предизвикалите безредиците вече са задържани, други се установяват от видеозаписи и се издирват. Има образувани разследвания и те ще трябва да установят дали и кой е организирал сблъсъците.

По темата работи: Йоана Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват верига за детски стоки след критики на шефа й към полицейските действия на протеста
Проверяват верига за детски стоки след критики на шефа й към полицейските действия на протеста
Размени ли Марешки подкрепа за ГЕРБ срещу концесия на плаж?
Размени ли Марешки подкрепа за ГЕРБ срещу концесия на плаж?