НОВИНИ

Работна среща на "Дондуков" 2 заради ескалацията по време на протестите

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 04.09.2020
Чете се за: 02:32 мин.
У нас

На "Дондуков" 2 се проведе работна среща с участието на президента Румен Радев, главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов, председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев и директора на СДВР Георги Хаджиев. Срещата е във връзка с ескалацията на напрежение и проявите на насилие по време на гражданските протести.

Перфектно планирана, перфектно изпълнена операция с минимални щети. Така определи ситуацията по време на протеста на 2-ри септември в София главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Можеше да има кръв в района на триъгълника на властта. Полицаите със своите действия предотвратиха тази кръв, те се справиха перфектно", каза Иванов.

"Ако има някъде конкретен сигнал срещу някого, категорично заявявам ще бъде извършена проверка, съберат ли се доказателства и съответните полицаи ще понесат своите последствия. Аз не ги оправдавам, не ги оневинявам. 12 часа може някой да е прегорял", заяви Иванов.

"Ние максимално щадим протестиращите. Но нека да не бъркаме анархията с демокрация", призова главният секретар на МВР.

"Мирен протест няма, който да е окървавен. Не искаме да ни замерват с бомби, не искаме да ни бият. Боли ме много за колегите. Поздравявам ги за техните действия, те по най-добрия начин се справиха. Всички, които участваха, спазиха указанията", изтъкна Иванов.

Относно битите журналисти на протеста Иванов заяви, че прескартата не дава имунитет на никого. "Не съм видял журналист с камера да бъде задържан и бит. Ако някой журналист хвърли по мене бомба да ще бъде задържан", каза още Иванов.

Че насилие има от двете страни - има, заяви президентът Румен Радев. Има насилие от провокатори, има насилие от полицаите срещу мирни граждани. Това също е недопустимо, каза още той.

Полицията издържа много дълго на тази бомбена атака, каза президентът и попита имало ли е възможност за по-ранното й предотвратяване.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обясни защо е било необходимо един час полиците да бъдат пасивни.

"Оперативните ръководители на място прецениха, че е по-добре с оглед запазването на гражданския мир с цената пораженията върху самите полицаи да бъдем пасивни. След като се обособи една група около 700-800 човека, изключително агресивни, арогантни, търсещи директен сблъсък с полицията, предприехме действия по изтласкването и разцепването им с оглед неутрализирането им, за да запазим здравето на полицаите и на мирните граждани. При една масова безредица има пострадали и от двете страни. Ще бъдат положени максимални усилия да бъде изяснена цялата фактическа обстановка. Ако има виновни лица от органите на реда, ще бъде потърсена наказателна и дисциплинарна отговорност. Българският полицай не може да бъде поругаван по този начин", заяви Хаджиев.

Главният секретар изчерпателно описа каква е ситуацията на терен, отговори председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев. Той изцяло се присъедини към всичко казано от Ивайло Иванов и Георги Хаджиев.

"МВР във всеки един момент е виновен за нещо. Ако полицията беше отстъпила и тези агресивни лица бяха счупили вратата и бяха проникнали в Народното събрание и да нанесат вътре поражения, въпросът пред обществото щеше да е защо полицията го е позволила. В момента въпросите, които се задават към службите за сигурност и МВР са защо се е стигнало дотам. Намерен беше най-правилният баланс. Намерен беше най-правилният баланс и то благодарение на професионалното действие на полицаите, които искам да поздравя защото имаха търпение. Не се стигна до тежки последствия, които щяха да вкарат страната в светлината на друго изображение в световните медии и в Европа ", заяви Георгиев.

Провокатори имаше, потвърди главният секретар на МВР. Той попита защо хората не са си тръгнали, след като са видели, че има провокации.

Тези провокации бяха организация. ДАНС може да дава предварителна информация на МВР, за да облекчи работата им. Тук сериозната роля има ДАНС в такива ситуации, заяви Румен Радев.

"Изключително важно за работата на МВР и органите на реда е как ще се развие нашето общество. Категорично не съм съгласен полицаи да бият невинни български граждани. Това нанася сериозен удар върху моралните устои на обществото", заяви президентът.

Очаквам по-добра комуникация между службите. Трябва да бъдат издирени провокаторите. Трябва да бъдат издирени и наказани служителите на реда, които са упражнили насили. Трябва да има справедливост. И обществото трябва да го види, за да повярва в действията на полицията. Наистина е важно оттук-нататък какво излъчваме. Тези кадри не допринасят за добрия имидж на държавата, заяви президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До дни приключва ремонтът на тунел Козница
До дни приключва ремонтът на тунел Козница
Фалшив имейл се разпространява от името на Министерството на здравеопазването
Фалшив имейл се разпространява от името на Министерството на здравеопазването