НОВИНИ

Франция затвори 22 училища заради коронавирус

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
12:44, 04.09.2020
Чете се за: 00:44 мин.

Три дни след началото на учебната година във Франция заразата с COVID-19 наложи затварянето на 22 начални и средни училища. Френският министър на образованието заяви, че властите са очаквали подобно развитие, а на този етап ситуацията не е особено тревожна.

Десет от затворените начални и средни училища са в континентална Франция, а 12 - на остров Реюнион, отвъдморския департамент на страната. Учебната година стартира при всички възможни мерки за безопасност, но никой не е допускал, че заразата може да бъде елиминирана напълно, смятат здравните власти. 22 затворени училища от общо 60 хиляди учебни заведения в цялата страна не е толкова стряскаща цифра, коментира френският министър на образованието.

Жан-Мишел Бланке, министър на образованието на Франция: "Всеки ден проучваме по 250 предполагаеми случая на зараза с COVID. Интересно е да отбележим, че тези случаи са свързани с фактори извън училището. Често става дума за лица, които са се заразили преди първия учебен ден или при личните си контакти".

Кампанията за изследване за COVID-19 сред населението тече с пълна сила. Целта е максимален брой хора да установят дали не са носители на заразата в началото на учебната година и преди завръщане на работа от лятна почивка. Тестовете са безплатни, но поради големия брой желаещи да се изследват хората в Париж и други големи градове са принудени да чакат с часове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 2: Швеция - Франция, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 2: Швеция - Франция, двубой от "Лигата на Нациите"
Барселона с нов голям проблем: Бартомеу обявен в корупция
Барселона с нов голям проблем: Бартомеу обявен в корупция