НОВИНИ

Липсата на кворум провали днешното парламентарно заседание

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:25, 04.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Липса на кворум провали днешното заседанието на парламента въпреки направените три опита за гласуване. Най-близо до необходимия брой от 121 народни представители, беше регистрацията на 112 депутати.

Първият опит не събра кворум. Втората регистрация беше отменена поради технически проблеми, а системата за гласуване рестартирана. Двайсет минути по-късно последва трети опит, отново без успех.

"Няма кворум, няма да заседаваме днес, колеги. Следващото редовно пленарно заседание, другата сряда от 9 часа", заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Както вчера БСП бяха в пленарната зала, но не се регистрираха. Корнелия Нинова заяви, че това ще е тактиката на Левицата занапред. Ще се регистрират, само когато в пленарната зала влязат за обсъждане промените в Изборния кодекс.

"Единствената ни цел е да гарантираме машинното гласуване. - Управляващите с подкрепата на
"Воля" и независимите могат да си осигуряват кворум, така че тази тактика дали ще има резултат? - Тъкмо ще дадат още факти за обществото да види истината - как се осигурява такова мнозинство. На един с концесия, на друг с друго. Това ли е истинската политика, която трябва да правим в България?, заяви Корнелия Нинова- председател на ПГ на "БСП за България"

От ДПС обясниха, че при първия опит да се събере кворум 12 депутати от групата са, но като са видели, че от управляващата коалиция отсъстват не малко хора, са решили да не се регисрират. Решението е само за днес, не е бойкот и занапред .

"Видяхме, че управляващото мнозинство ги няма. "Най-вероятно обикалят министерставата за последно. И когато опозицията е там и се регистрира , а управляващите ги няма , явно не искат да ходят на работа", заяви Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Като свой допълнителен аргумент Хамид Хамид цитира премиера.
"Който винаги е казвал и аз съм съгласен с него, че кворумът е ангажимент на мнозинството", заяви Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Депутати от ГЕРБ и ОП изразиха учудване защо точно денят, който е за парламентарен контрол на правителството, опозицията отказа да се регистрира.

"Би трябвало на опозицията именно това да е нейният ден. В крайна сметка те трябва да контролират правителството.Те явно не искат да контролират правителството", заяви Валентин Николов - ПГ на ГЕРБ.

"Право на опозицията е да работи както реши, но мисля, че парламентът има доста неща да свърши и политически не е отговорно това поведение", заяви Борис Ячев, зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти".

Двама депутати от Воля и 4-ма от нечленуващите в парламентарна група също се регистрираха. Явор Нотев от Атака напомни, че играта с кворума не е нещо ново в парламентарния живот, но според него това не е сериозно отношение към работата.

"Не е сериозно да се налага политическа позиция или да се търси разрешение чрез игра с кворум", заяви Явор Нотев - нечленуващ в ПГ, "Атака".

Изводът е ясен - след днешния ден мнозинството в парламента ще трябва да е по-старателно в осигуряването на кворума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шофьор с 2,3 промила алкохол край Пазарджик
Задържаха шофьор с 2,3 промила алкохол край Пазарджик
БНТ стартира семейно куиз шоу с водещ Орлин Горанов
БНТ стартира семейно куиз шоу с водещ Орлин Горанов