НОВИНИ

Проектът на ГЕРБ за нова конституция

bnt avatar logo
от Мария Колева
17:10, 03.09.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Политика
проектът герб нова конституция
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ събраха необходимите подписи за внасяне на проекта за свикване на Велико народно събрание и нова конституция. След два дни преговори от ВМРО дадоха гласовете си в подкрепа на проекта срещу приети отстъпки от страна на ГЕРБ. Проектът е подкрепен от общо 127 народни представители от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, част от ПГ на "Воля" и независими народни представители.

Какви са разликите?

В новия проект е отпаднала законодателната инициатива, предвидена в предишния, на Съдебния съвет на съдиите и на Съдебния съвет на прокурорите. Законодателна инициатива ще продължат да имат само народните представители и Министерския съвет.

В глава "ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА. ПРИЕМАНЕ НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ" е добавен текст, че новата конституция подлежи на утвърждаване на национален референдум, на който следва да получи одобрението на повече от половината от гласувалите избиратели при участие на не по-малко от половината от тях.

За разлика от първоначалния проект на ГЕРБ, внесеният има преамбюл, както са искали от ВМРО. В Конституцията е записан и текстът от Закона за герба.

От първоначалния вариант е отпаднал текстът, че мъжете и жените са равноправни и държавата трябва да насърчава равноправието на жените.

По настояване на ВМРО в Конституцията се предлага да бъде изрично записано, че държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

Записан е и изричен текст, че държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.

Нов е текстът, че лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчени условия и ред.

Според новия проект на конституция безработните, които не са включени в програми за заетост, полагат общественополезен труд, а размерът на минималната пенсия за стаж и възраст гарантира достойно съществуване.

Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително и в новия проект, но в него е изрично записано, че цели постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

Кои предложения на ВМРО не са влезли?

Във внесения проект на нова конституция не са влезли исканията на ВМРО за образователен ценз при гласуване, разширяването на президентските правомощия и наборната военна служба. Те обаче ще бъдат подложени на референдум, заедно с изборите за Велико народно събрание.

Така внесените предложения са подписани от 127 народни представители. За промени в Конституцията обаче са необходими 160 гласа, които управляващата коалиция не може да събере без подкрепа от БСП и ДПС. Те вече заявиха, че няма да подкрепят новия проект.

Конституцията има преамбюл

  • записан е текстът от Закона за герба
  • държавата насърчава раждаемостта
  • държавните имоти се стопанисват в обществен интерес
  • облекчени условия за българско гражданство
  • законодателна инициатива имат само народните представители и Министерският съвет
  • новата конституция подлежи на утвърждаване на национален референдум
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 80 000 социалисти избират следващия председател на БСП
Около 80 000 социалисти избират следващия председател на БСП
Съвет на Европа: Българските власти да накажат нападателите на журналисти
Съвет на Европа: Българските власти да накажат нападателите на журналисти