НОВИНИ

ГЕРБ депозира в НС проект за нова конституция. Вижте проекта (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:50, 17.08.2020 (обновена)
6680
Чете се за: 02:40 мин.
Политика

ГЕРБ депозира проект за нова конституция в парламента. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-ото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи. Партията кани на разговори и консултации по документа всички парламентарни групи. Целта е по този начин да бъде постигнато широко съгласие за свикване на Велико Народно събрание.

Вижте проекта за нова конституция на Република България.

След като в петък премиерът Борисов заяви, че е време за рестарт, днес процедурата за конституционни промени беше стартирана официално. Проектоконституцията на ГЕРБ обаче освен обещани промени, включва и такива, които не бяха обявявани досега.

Ако този проект бъде приет, след това конституцията ще може да се променя от обикновен парламент, защото се премахва възможността за свикване на Велико народно събрание. Промяната на основния закон ще може да става с гласовете на 3/4 от народните представители, което ако бъде намален броят им, означава, че 90. Обсъждането на промените ще става не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването.

Очаквано в текстовете е записано броя на депутатите в Народното събрание да бъде намален от 240 на 120.

Най-много са промените, свързани със съдебната система.

С проекта си за нова конституция ГЕРБ отнема правомощието на президента да подписва указа за назначаване тримата първи в съдебната система.

От управляващата партия предлагат освен депутатите и Министерския съвет право на законодателна инициативата да имат и Съветите на съдиите и на прокурорите, които ще заместят Висшия съдебен съвет. Мандатите на тримата големи в съдебната власт се намаляват от 7 на 5 години.

Нов текст предвижда главният прокурор да бъде изслушван от парламента на всеки 6 месеца или по конкретни дела по съгласието на наблюдаващия прокурор.

Малко след като премиерът Борисов направи изявление пред партийния актив от ГЕРБ внесоха предложенията си за промени в Конституцията. Целта на управляващите е максимално бързо да съберат 120 подписа, за да може да стартира и предложението за свикване на ВНС. Управляващите се надяват това да се случи още на 2 септември, когато депутатите се връщат от лятна ваканция.

"Народа иска справедливост. Народа иска да управлява. Народа иска да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова конституция", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Според Борисов в момента няма нито една опорна точка в държавата и то в навечерието на очаквана тежка икономическа и здравна криза заради пандемията.

"Съсипани партии, предизборни партии, слаби партии, слабо президентство, слаб парламент само може да избегнем катастрофата на системата, на държавата с ВНС", каза Борисов.

Борисов определи като лъжа твърденията, че предложеният проект е Конституцията на ГЕРБ, както и че от партията целят протакане във времето, за да няма евентуален служебен кабинет.

"ВНС и тези журналисти, които не го разбират да го чуят, може да промени всеки един ред, всяка една буква. Всяка една точка и да внесе какви ли не други предложения, включително и президентът да е главен прокурор", каза министър-председателят.

По думите на Борисов на блокадите и на барикадите няма политически партии, които да се ползват с голяма обществена подкрепа и да могат да поемат управлението.

"Имат по едно, по две, по три, по четири процента, по десет процента", каза министър-председателят.

Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента.

Христо Иванов е цар на задкулисието. Той знае как се прави задкулисие, как се прави мнозинство в парламента.

"Или целта му е да има само служебно правителство. Да даде еднолична власт на Радев. Власт, в която той е всичко. И кабинет, и парламент - един човек. Такава ситуация е изключително рискована и ние трябва да сме предупредили хората. Нямам никакъв страх от него. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него", каза министър-председателят.

Борисов отправи призив и към протестиращите.

"Спрете да тормозите другите хора. Пуснете пътя, останете на тротоара. Пак протестирайте и ни дайте тези две седмици, за да ви дадем властта на хора, на народа, да е сигурно на кого я даваме", каза той.

Председателят на Народното събрание подчерта, че ще се търси политическа подкрепа на решението за проект за нова конституция от различните политически сили.

На този фон днес от ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс. Предлага се въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели още на следващия вот.

Гласоподавателите ще могат да избират дали да гласуват машинно или чрез хартиена бюлетина.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система - 200 народни представители да се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна, настояват още от ГЕРБ.

При обявена извънредна епидемична обстановка страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-много средства по мярката 60/40 са отишли в предприятията от преработващата промишленост
Най-много средства по мярката 60/40 са отишли в предприятията от преработващата промишленост
Христо Иванов: Борисов се опитва да подмени дневния ред на протестиращите
Христо Иванов: Борисов се опитва да подмени дневния ред на протестиращите