НОВИНИ

4 са убитите от волтова дъга щъркели във Варненско

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 17.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Служители на екоинспекцията във Варна провериха сигнал за поразени от волтова дъга щъркели в района на село Ботево, Варненско. Част от птиците са загинали от високото напрежение.

Мъртвите птици са намерени край землището на община Аксаково. При проверката експертите установили, че мъртвите птици са 4 - млади екземпляри, родени тази година.

По това време на годината щъркелите се събират на ята, за да мигрират на юг. През този период подобни инциденти зачестяват, тъй като птиците спират за почивка на места, през които минават електропроводи.

Санял Кръстева, главен експерт в РИОСВ-Варна: С цел избягване от хищници те търсят безопасни места и за тях едно от безопасните места е по електропреносните стълбове и, окъсявайки с крилата си жиците, се наблюдава такава смъртност.

На място не са открити ранени птици, за които да се налага полагането на допълнителни грижи, а според Закона за биологичното разнообразие, мъртвите щъркели ще бъдат оставени тук. Така те ще се превърнат в храна за други животни.

Мястото на инцидента е близо до пътя на птиците Виа Понтика и електроразпределителните дружества трябва да поставят по стълбовете т.нар. птицебрани.

В района обаче такива предпазители има само на бетонните стълбове. На стоманените, до които са открити птиците, няма обезопасителни съоръжения.

Санял Кръстева, главен експерт в РИОСВ-Варна: Повечето ЕРП-та работят по проекти, които целят обезопасяването на цялата електропреносна мрежа, за да се намалят предпоставките за смъртността на защитени видове птици именно от токови удари.

От Енерго про обясниха, че в момента в района тече проект за поетапно монтиране на птицезащитни устройства. Въпреки забавянето заради въведеното извънредно положение дейностите ще продължат.

Предвидено е дори да се поставят допълнителни птицебрани, тъй като се отчита промяна на маршрута на прелетните птици.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже загинаха при тежка катастрофа край Видин
Двама мъже загинаха при тежка катастрофа край Видин
И днес продължава издирването на момчето, изчезнало във водите на Дунав
И днес продължава издирването на момчето, изчезнало във водите на Дунав