Румен Христов: Конституцията има нужда от реформиране, в нея са заложени капани

от БНТ
09:06, 17.08.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Свикването на Велико Народно събрание е много стара идея на Съюза на демократичните сили. 44 души не подписаха действащата Конституция през 1990 г., което обаче не беше достатъчно тя да бъде бламирана, това заяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на СДС Румен Христов.

"Ние бяхме вкарани тогава в капана на Велико Народно събрание и избор на Конституция. Защо бяхме вкарани в този капан? Защото нямахме опита и нямахме мнозинството. Конституцията беше наложена от БКП, беше много компромисна", обясни той и отбеляза, че по-голямата част от компромисите е целяла столетницата да запази властовите си ресурси и да трансформират политическата власт в икономическа.

Румен Христов припомни гладната стачка на 39 депутати от СДС през 1991 г. Той каза, че действително сто и няколко сини депутати подписват основния закон, но заяви, че впоследствие многократно от СДС са изразявали мнението си, че Конституцията е несъвършена. "Освен това тя изигра своята роля", подчерта Христов.

Конституцията има нужда от реформиране. В нея са заложени капани, които трябва да бъдат преодолени. За пример той даде противоречията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, начина на избиране на президента и т.н. "СДС предлага двукамерен парламент. Президентът трябва да бъде избиран с 2/3 от двете камари на Българското народно събрание, а не директно. Изборът на президента е най-мажоритарният в страната, но по Конституция Президентът няма правомощия", обясни той и допълни, че е неправилно да се създава усещането, че Президентът би могъл да има правомощия равнозначни на тези на премиера.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Явор Божанков: ГЕРБ опитват да спечелят време
Явор Божанков: ГЕРБ опитват да спечелят време
Нова инициатива на протестиращите във Варна
Нова инициатива на протестиращите във Варна