НОВИНИ

Ракети удариха сграда до българското посолство в Киев

Украйна не заслужава тази съдба, отговорът трябва да бъде категоричен, заяви Желязков

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:59, 07.02.2024 (обновена)
9839
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

С руски удари започна денят в Украйна. Заради обявената въздушна тревога председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него българска делегация в Киев бяха отведени в бомбоубежище в 05:50 минути, където останаха до 09:00. Русия нанесе в сутрешните пикови часове ракетни удари по Киев и други украински градове. По информация на нашите дипломати в посолството на България, непосредствено до сградата на дипломатическата мисия на страната ни, е поразен жилищен блок.

Четирима са загинали, а десетки са ранени в украинската столица, съобщават украински медии.

Сирените за въздушна тревога се задействат около 6.00 часа сутринта. До момента са усетени две силни експлозия. Около 7.00 часа е имало руски атаки. Малко след прякото включване на специалния екип на БНТ в новините за 8.00 часа отново е имало взривове.

Поразен е електропровод и части от Киев са без електричество на левия бряг, предимно на река Днепър. Атаки е имало и в други части на Украйна.

Цялата българска делегация, начело с председателя на НС Росен Желязков, цяла сутрин се е намирала в бомбоубежище заедно с деца и семейства - гости на хотела, в който те са отседнали.

"Чуха се сирени и разбира се по протокол всички заедно слязохме в бомбоубежището. Доколкото знаем са успешно неутрализирани от системите за противовъздушна отбрана. Но това, което много силно впечатление на всички нас направи, бяха децата в бомбоубежището. Четири, пет годишни деца, които спокойно и търпеливо стоят и изчакват заедно с родителите си да отмине въздушната тревога. Но тези деца в последните две години - това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано от тези ежедневни и еженощни тревоги. Не знам тези деца какво ще си спомнят, но със сигурност това ще остави траен отпечатък. Украйна не заслужава тази съдба, Европа не заслужава тази съдба, затова трябва отговорът да бъде ясен и категоричен", каза Росен Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Груев игра 120 минути при победа на Лийдс в Купата на Англия
Илия Груев игра 120 минути при победа на Лийдс в Купата на Англия
Земеделците: Административният натиск върху нас е много голям
Земеделците: Административният натиск върху нас е много голям