НОВИНИ

Ръководство, играчи и ветерани на Левски поднесоха цветя на паметника на Гунди

ръководство играчи ветерани левски поднесоха цветя паметника гунди
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:05, 04.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Играчи от представителния тим на Левски, треньори, ръководители, представители на школата на клуба, ветерани, привърженици и служители поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на "синята" легенда Георги Аспарухов-Гунди по случай 79-ата годишнина от рождението му.

На церемонията присъстваха собственикът на клуба Наско Сираков, изпълнителният директор Ивайло Ивков, спортният директор Даниел Боримиров и треньорът Станимир Стоилов, но никой от тях не говори пред медиите. По-рано днес на стадион "Георги Аспарухов" бе основано дружеството "Левски на Левскарите", чиято цел е феновете на Левски да имат все по-голяма роля в управлението на клуба.

"Синята" легенда Георги Аспарухов остава в паметта на поколенията не просто като велик играч, а като явление за спортната общественост и цяла България. За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят винаги. Той бе и остава всенароден любимец. Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта. Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в него хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

За националния отбор на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва знаменит гол срещу тогавашния световен шампион Англия насред "Уембли".

Георги Аспарухов, бивш нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни първенства, бе обявен през 1999 г. за "Футболист на ХХ век на България".

Легендарният нападател загива трагично в катастрофа край Витиня на 30 юни 1971 г., заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" след гласуването: Или ние ще унищожим това правителство, или то ще унищожи всички
"Възраждане" след гласуването: Или ние ще унищожим това правителство, или то ще унищожи всички
Празнична програма на БНТ 1 за Деня на храбростта
Празнична програма на БНТ 1 за Деня на храбростта