НОВИНИ

Рашков: Няма следа от финансовата дейност на фирмата на задържаните за убийството в Антон

рашков следа финансовата дейност фирмата задържаните убийството антон
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 10.02.2022
Чете се за: 04:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Твърде рано е да се каже дали има чадър върху двамата братя, които се разследват за убийството в Антон, но по арогантното им поведение може да се предполага, че имат самочувствие на покровителствани. Това заяви пред медиите вътрешният министър Бойко Рашков.

Рашков каза, че МВР ще предприема мащабни действия в цялата страна, където има прояви на лица, за които има данни, че се занимават с престъпна дейност и тероризират хората.

"В близките дни вероятно ще изясним и този въпрос, но по арогантното им поведение в населеното място, включително в Пирдоп, включително в полицейското управление, може да предполагаме, че тези лица като че да имат самочувствие на покровителствани. Дали това ще се оправдае като предположение, зависи от нашите бъдещи действия", каза вътрешният министър.

Рашков припомни, че в с. Антон са изпратени не само полицейски сили, а и Агенцията по приходите и БАБХ, защото ще се проверява изцяло бизнесът на задържаните.

Вътрешният министър каза, че от 2018 г. няма следа от официализиране на финансовата дейност на фирмата, която са притежавали, а е известно, че са имали наета работна ръка.

Отрече да познава задържаните и призова да не се спекулира с измислици, които целят уронване на достойнството и престижа му и този на МВР.

Вътрешният министър съобщи още, че в момента в Карнобат се провежда мащабна полицейска операция. Осъществява се мащабно разследване за измамна дейност, съвместно със спецпрокуратурата. Става въпрос за измами на български граждани по подобие на телефонните измами.

От МВР са взели решение да предприемат подобни мащабни действия в цялата страна, където има прояви на лица, които афишират себе си като извършители на престъпления, за които има данни, че се занимават с престъпна дейност и тероризират местните хора, предупреди вътрешният министър.

Рашков заяви още, че не му е докладван списъка с имената, които премиерът Кирил Петков представи на прокуратурата.

"Макар че от списъците в медиите за нас до голяма степен тези имена са известни. Нека да дойдат първо имената, които се очаква да дойдат от прокуратурата. Може пък тя да добави някой, например от бившите управляващи, които ние да проверим и да започнем да разследване, който е останал например вън от вниманието на органите на МВР и да ни изненада прокуратурата с подобен случай, с който ние веднага ще се заловим", каза той.

Във връзка с лицата по закона "Магнитски" Рашков заяви:

"Една част от имуществата, с които разполага едно от лицата, което непрекъснато стои до ръководителя на ДПС в парламента, се освободи от това имущество своевременно, така че да не попадне под закона и държавата да не може да предприеме каквото и да е действие. Друго лице преди обявяването му по закона "Магнитски" беше инсталирано от Борисов в Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства в качеството му на заместник -председател. Той много бързо се освободи от поста. Едно от лицата се намира в Дубай. Води се разследване в прокуратурата, но какъв е ефектът от това разследване в настоящия момент нямаме никаква информация. Прокуратурата се старае подобни горещи картофи да държи при себе си. За това разследване не мога да ви кажа нищо. За другите - проверки сериозни не ми е известно да се провеждат".

Вижте във видеото какво каза вътрешният министър във връзка с разследването за АМ "Хемус"

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София подписа договор със защитника Давид Малембана
Локомотив София подписа договор със защитника Давид Малембана
България запази мястото си в ранглистата на ФИФА
България запази мястото си в ранглистата на ФИФА