НОВИНИ

Ръст в лихвите по депозитите на три банки

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:24, 28.05.2022
5868
Чете се за: 03:12 мин.
У нас

Ръст в лихвите по депозитите на три банки. Свършва ли периодът на нулевите лихвени проценти по спестовните сметки и ще стане ли по-изгодно да държим парите си в трезор?

След продължителен период на ниски, дори нулеви лихви по депозитите, сега три банки ги повишават, а две от тях с над 1% при тригодишните влогове.

Според финансовия наблюдател Иван Стойков обаче тук не говорим за тенденция. Банките го правят, за да могат да бъдат конкурентни на пазара на кредитите, откъдето са основните им приходи, обясни Стойков, тъй като имат ограничен капацитет до междубанковия пазар.

По-малките банки с по-малки възможности са по-активни в депозитната си политика и политиката за привличане на ресурс.

Управителят на семейна фирма Анита Василева последно е имала депозит преди повече от десет години, защото не е знаела как да управлява парите си. Сега не би разкрила влог.

Не бих си направила депозит, защото лихвата по депозитите е 1%, което на 10 000 лв. е 100 лв. на година, а инфлацията е двуцифрена и няма смисъл, защото по този начин си блокираш средствата.

Затова тя предпочита да реинвестира в бизнеса си или към активи, които веднага могат да подобрят живота ѝ.

Банките все пак дават и по-високи лихви, но за по-дългосрочни депозити, казва Стойков:

Последните корекции, които станаха при депозитите и повишаването на лихвите при 3 - 4 банки, те са основно за депозити при по-голяма срочност. При депозити над една година: 2 - 3, най-атрактивните, най-високите лихвени нива са за 5- 6-годишен период.

Въпреки това Стойков напомни, че фирми и физически лица продължават да държат пари в банкови депозити - в края на април те надхвърлят 105 млрд. лв., по предварителни данни на БНБ.

Централната банката отчита ръст при спестовните сметки на суми между 20 000 и 200 000 лева за първото тримесечие.

Понижение обаче има при по-малките влогове. Сред възможните причини са: окрупняване на малки депозити, справяне с инфлацията или инвестиции.

Стойков напомни още, че банковите трезори са много по-сигурни от съхраняването на спестявания вкъщи.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка, по-голяма от яйце, удари Мадан
Градушка, по-голяма от яйце, удари Мадан
Масовото преместване на украински бежанци към вътрешността на страната започва утре
Масовото преместване на украински бежанци към вътрешността на страната започва утре