НОВИНИ

Равносметката след празничното пазаруване - опашки по моловете и закъснения с онлайн доставките

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 28.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Как са защитени правата на потребителите и каква е равносметката след голямото пазаруване по празниците - в студиото на "Денят започва" темата коментира Богомил Николов - изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".

"Тази година като че ли мина доста спокойно. Единствено ни изненада голямата блъсканица в моловете, тъй като се очакваше поради специфичната обстановка и сертификатите по-скоро търговията да стане онлайн като миналата година, но наистина имаше огромни опашки в моловете", каза той.

Онлайн търговията не е толкова подготвена за големия наплив на поръчки през последните години, особено по празниците, затова не само в България, но и по цял свят голяма част от пратките и подаръците не пристигат навреме, обясни Николов.

"Това е проблем с нарастващо значение и след като и тази година се проявява, догодина самите ние трябва да сме наистина по-внимателни. Законът не предвижда санкции за търговци, които не са изпълнили сроковете за доставки. Всякакви обезщетения при закъснели поръчки подлежат единствено на договаряне. Тоест, търговецът сам трябва да си сложи някакво обезщетение в договорите, но това няма как да се случи", допълни той.

Практиките на огромните намаления продължават да са много чести, но изпълнителният директор на "Активни потребители" призова хората да не гледат колко процента е дадено намаление, а да гледат цените в момента и да сравняват между няколко търговеца и/или продукта.

"Търговците предварително завишават цените, за да могат после да обявят по-големи намаления. Добре, ама ние не получаваме заплатите си в проценти, а в някаква сума пари и в крайна сметка пак харчим различни суми за различните стоки и услуги", подчерта Богомил Николов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СОС предвижда актуализация на цените на общинските жилища в София
СОС предвижда актуализация на цените на общинските жилища в София
Спасиха ягуарунди албинос в Колумбия
Спасиха ягуарунди албинос в Колумбия