Разбиха група за изнудване в Сливенско

от БНТ
09:28, 10.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
разбиха група изнудване сливенско
Слушай новината

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност 5 лица за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на гр. Сливен и други селища в региона. Петимата са задържани при специализирана полицейска операция на ТС БОП – Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на действията по разследването в жилища в гр. Сливен и с. Самуилово, както и в 2 офиса в града, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а в ползвани от участниците автомобили - пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Събраните към момента доказателства сочат, че групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен.

Скоро поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (в т.ч. със смърт за тях и за членове на семействата им), на някои бил нанасян побой.

В един от случаите, жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

С определение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение "Задържане под стража". На един е определена гаранция в размер на 5000 лв.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси отново блесна за Аржентина и задмина Пеле
Лионел Меси отново блесна за Аржентина и задмина Пеле
От събота стартира "Говори сега" - новият съботно-неделен блок на БНТ
От събота стартира "Говори сега" - новият съботно-неделен блок на БНТ