НОВИНИ

Разбиха престъпна група за данъчни измами, ощетила бюджета с над 900 000 лв.

разбиха престъпна група данъчни измами ощетила бюджета 900 000
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 09.02.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четири лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система (по чл. 255 от НК).

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала на територията на гр. София и гр. Николаево, област Стара Загора, като ощетила държавния бюджет с над 900 000 лв. дължим, но невнесен ДДС.

Предадените на съд осъществявали търговска дейност в страната с горива (газ, петрол и петролни продукти) чрез контролирано от тях дружество, офшорна собственост. Горивата пристигали като вътрешнообщностни доставки от държави в ЕС, за които получателят не дължи данък добавена стойност.

За да реализират по-голяма печалба и да станат по-конкурентноспособни на пазара, участниците в групата започнали да внасят горива не от името на реално действащото търговско дружество, а на създадени и контролирани от тях фирми от типа „липсващ търговец“.

Впоследствие кухите дружества симулирали документално продажби към реалния получател. Това давало възможност на действителния получател на горивата да приспада данъчен кредит по издадените фактури.

За да се прикрие измамната схема, горивата и петролните продукти, предмет на вътрешнообщностно придобиване, били влагани по документи в данъчен склад, собственост на дружеството реален получател.

Предстои Специализираният съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълно медийно затъмнение по назряващия скандал във фигурното пързаляне
Пълно медийно затъмнение по назряващия скандал във фигурното пързаляне
Силен вятър спря ферибота по линията Оряхово - Бекет
Силен вятър спря ферибота по линията Оряхово - Бекет