НОВИНИ

Разбилият се в Гърция самолет е летял от Сърбия за Бангладеш

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:02, 17.07.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Украински товарен самолет с 11 тона боеприпаси на борда, изпълняващ полет от Сърбия за Бангладеш, се разби и взриви край гръцкия град Кавала. Загинали с всички от 8-членния украински екипаж. Злополучният самолет Ан-12 е собственост на украинската компания "Меридиан". През 90-те той е е летял и за БГА "Балкан".

Самолетът излетял от сръбския град Ниш. Над Егейско море машината започнала да губи височина. Малко преди 23 часа екипажът съобщил на гръцките наземни служби за проблем с единия от двигателите и поискал аварийно кацане на летището в Кавала. Самолетът направил заход. Малко след това връзката се разпаднала.

Самолетът паднал на около 40 километра от летището. В поле между две села. Според очевидци машината се запалила още във въздуха.

Това е останало от товарния самолет. Жертви и разрушения на земята няма. Населението в района беше призовано да не излиза навън, заради силното задимяване. Сръбското министерство на отбраната съобщи, че самолета е превозвал мини за минохвъргачки и учебни мини.

"Редица медии започнаха да спекулират и да дават невярна информация, че самолетът е превозвал оръжия за Украйна, което е напълно невярно и злонамерено. Самолетът е транспортирал продукти на нашата оръжейна индустрия. Крайният клиент беше Министерството на отбраната на Бангладеш", заяви Небойша Стефанович, министър на отбраната на Сърбия.

Самолетът имал планирани технически спирания в Йордания, Саудитска Арабия и Индия, преди да стигне крайната точка - Дака.

Първият полет на катастрофиралия самолет бил през 1971 г. за Аерофлот. От 1990 до 1993 година машината била използвана и от БГА "Балкан". След това била продаденa на Ural Airlines.

"Меридиан" е създадена през 2003 г. и е от първите частни авиопревозвачи в страната с разрешително за извършване на международни полети. Компанията използва само самолети Ан-12.

Вижте и още във включването на Али Мисанков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици са жертвите на горещините в Западна Европа
Стотици са жертвите на горещините в Западна Европа
Илхан Кючюк: Всички демократични сили в парламента на Северна Македония трябва да бъдат поздравени
Илхан Кючюк: Всички демократични сили в парламента на Северна Македония трябва да бъдат поздравени